Rezultati rada Nadzorne službe u 2021. godini

Još jedna neobična godina je iza nas. Bila je prepuna izazova i ponekih ograničenja s kojima smo se već pomalo naučili nositi te smo usprkos njima uspješno godinu priveli kraju. Iako s nešto manje neposrednih kontakata i uživo odrađenih sastanaka, odrađen je velik broj terenskih nadzora, izvršeni su svi planirani monitorinzi i ostvareni svi ciljevi planirani godišnjim programom rada. Osim već uobičajenih aktivnosti koje provodimo niz godina, ove smo godine započeli s nekoliko novih koje su izazvale puno pažnje i interesa i s kojima ćemo sigurno nastaviti i sljedećih godina.

Unatoč potkapacitiranosti kadrova unutar Nadzorne službe te glede površine zaštićenih područja unutar Međimurske županije kojima upravlja Međimurska priroda i nad kojima se vrši nadzor, odnosno obilazak terena, brojka od 140 obavljenih nadzora terena u 2021. godini i više je nego zadovoljavajuća. Uz sve druge aktivnosti i zahtjeve službe, Nadzorna služba izvršila je sve planirane aktivnosti sukladno godišnjem planu rada, a dio najzapaženijih donosimo u nastavku.

Jedna od kompleksnijih akcija koju smo proveli početkom godine bila je uklanjanje ilegalnih lovačkih čeka iz područja akumulacijskog jezera HE Dubrava u blizini preloške marine. Uklonjeno je ukupno 7 ilegalnih lovačkih čeka s kojih se vršio krivolov na strogo zaštićene vrste pataka i gusaka, a u akcijama su sudjelovali djelatnici javnih ustanova Međimurska priroda i Priroda Varaždinske županije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec i udruge Biom. Više o akciji pročitajte ovdje. Akcija je podigla dosta prašine i izazvala puno interesa u javnosti i medijima, a tijekom akcije je snimljena i zanimljiva reportaža kao dio šire priče o krivolovu u Međimurju, ali i na području Hrvatske.

Ilegalne (krivo)lovačke čeke na vodi

Povodom Svjetskog dana rendžera organizirali smo prvi Kamp za mlade čuvare prirode. Kamp je organiziran u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec prigodno na datum 31. srpnja kada se obilježava Svjetski dan rendžera. Sudionici kampa bili su osnovnoškolci od 7 do 12 godina, ukupno njih trideset. Sudjelovanje na kampu zavrijedili su svojim volonterskim radom u aktivnostima Međimurske prirode odnosno prenošenju vodozemaca preko prometnica, praćenju jelenka, lastavica i piljaka, zatim sudjelovanjem na ljetnim radionicama te drugim kreativnim aktivnostima posvećenim prirodi i zaštiti prirode. Nadamo se da će kamp postati tradicionalan, a kako je bilo na prvom pogledajte na sljedećoj poveznici i zabavnom videu.

Nagrađeni mladi čuvari prirode i domaćini kampa
Nagrađeni mladi čuvari prirode i domaćini kampa

Još jedna manifestacija koja je održana po prvi puta, ali svakako ne i zadnji bila je kulinarsko druženje pod nazivom Eko kotlić na Trgu međimurske prirode. Zamamni miris bograča, gulaša, roštilja, kotlovine, zlatarskog krumpira, palačinki i jegera pečenog na fire pitu rastjerao je oblake, pa je 1. Eko kotlić na Trgu međimurske prirode u Križovcu održan u subotu 9. listopada bio obasjan suncem i odličnom kulinarskom atmosferom. Saznajte u članku tko je sve sudjelovao, a preko kratkog videa pokušajte uhvatiti dašak atmosfere koja je tog dana vladala u Križovcu.

Dio mirisne atmosfere s prvog Eko kotlića

I tijekom 2021. godine smo nastavili s obilježavanjem zaštićenih područja informativnim tablama, postavljanjem kućica za ptice i hotela za korisne kukce diljem Međimurja, u suradnji sa školama i lokalnim stanovništvom. Za naše hotele za kukce pročulo se i van Međimurja pa smo sudjelovali u izradi i otvorenju prvog hotela za kukce u Karlovcu. Inicijativa za ovu suradnju potekla je od Zavičajnog društva Međimuraca Pinklec iz Karlovca, a kako je bilo na svečanom otvorenju pogledajte ovdje.

Nova info-tabla Dekanovec.
Jedna od zadaća čuvara prirode je održavanje infrastrukture u vlasništvu Međimurske prirode.

Godinama postupamo po dojavama o stradalim strogo zaštićenim životinjama, ponajviše pticama. Svake godine na terenu pokupimo dvadesetak ptica, od kojih su neke smrtno stradale, ali i one kojima treba pomoć, bilo da su ozlijeđene ili bolesne. Stradale životinje zbrinjavamo i liječimo u suradnji s udrugom Awap koja brine za stradale životinje tijekom njihovog liječenja pa sve do eventualnog vraćanja u prirodu. Stoga smo ove godine po prvi puta organizirali puštanje oporavljenih ptica na području Međimurje. Trenutak vraćanja ptica u njihovo prirodno stanište zabilježili smo videom.

Zoran Horvat iz udruge Awap prilikom puštanja oporavljenih ptica