UNESCO: MAB Program „Čovjek i biosfera‟

Zašto je za Međimursku županiju bitan UNESCO MAB Program „Čovjek i biosfera‟? I što on u konačnici donosi Međimurju u cjelini, ali i svakom pojedincu ponaosob?

Na početku dobro je podsjetiti se kada je uspostavljen. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Program „Čovjek i biosfera‟ (Man and the Biosphere Programme) pokrenula je 1970. godine, kao međuvladin znanstveni program s ciljem uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti i razvojnih potreba lokalne zajednice. U sklopu tog Programa uspostavljena je svjetska mreža rezervata biosfere koja čini međunarodno priznata područja.  Ona promoviraju upravljanje i uspostavljanje ravnoteže između zaštite i očuvanja bioraznolikosti i njenog održivog korištenja odnosno potreba lokalne zajednice.

Program MAB potiče očuvanje krajobraza, ekosustava i vrsta, zatim ekonomski i društveni razvoj koji je ekološki održiv te osigurava istraživanja, nadzor stanja, edukaciju i protok informacija na temu zaštite održivog razvoja.

Planina Velebit je naš prvi rezervat biosfere proglašen 1978. godine netom nakon uspostave svjetske mreže rezervata biosfere. 2012. godine proglašen je drugi hrvatski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. UNESCO je 15. rujna 2021. godine proglasio Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav na području pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija). Najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i prvi je rezervat biosfere koji je uspostavljen između pet država u svijetu. Proglašenje ima osobit značaj za Međimurje jer se jedan dio ovog Rezervata nalazi upravo na području Međimurske županije i uključuje područje Regionalnog parka Mura – Drava. Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže se na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka.

Ovaj petodržavni rezervat biosfere ne predstavlja model i kategorije stroge zaštite, ali daje obrazac  koji obvezuje na brigu, zaštitu i održivo korištenje prirode i okoliša svih njegovih dionika, institucija, lokalne zajednice i pojedinaca.

S ponosom zaključujemo kako područje uz rijeku Muru u Međimurskoj županiji time ima višestruku značajnu zaštitu u domeni zaštite prirode, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Više o UNESCO MAB Program „Čovjek i biosfera‟ saznajte na poveznici OVDJE.