VIDEO: Čišćenje obale za bregunice

Od 80-ih godina prošlog stoljeća brojnost populacija bregunica u Republici Hrvatskoj s 25 000 – 30 000 parova pala je na svega 5 000 – 8 000 parova. Dakle, u tridesetak godina brojnost te vrste alarmantno se smanjila.

Bregunica (Riparia riparia) pripada porodici Hirundinidae (lastavice) i najmanja je ptica u toj skupini. Istoj porodici pripadaju lastavice i piljci. Mala je ptica duljine do 12 cm, dugih krila i kratkog kljuna, težine tek 13 – 14 grama. Oblikom tijela i lepršavim letom podsjeća na običnu lastavicu, ali ima kraći rep i jasno je smeđe boje. Bregunica u odronjenim obalama rijeka iskopa rupu duljine do jednog metra na kraju koje se nalazi proširenje s gnijezdom. Ptica je selica i svake godine, kada se vrati sredinom travnja, iskopa novu rupu kako bi novo gnijezdo zaštitila od mogućih parazita koji su u rupama ostali od prošle godine. Hrane se raznim vrstama muha, mušica i komaraca. Par bregunica u sezoni gniježđenja može pojesti i do 10.000 komaraca dnevno. Nema mnogo prirodnih neprijatelja pa joj opstanak ovisi uglavnom o dostupnosti mjesta za život (staništa) i o dostupnosti hrane.

Zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode kao strogo zaštićena, osjetljiva (VU) gnijezdeća vrsta. Nadzor bregunice na području Međimurske županije provode djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode od 2021. godine. Prošle godine u nadzoru su sudjelovali Velimir Bašek (glavni čuvar prirode), Sara Srša i Sara Kočiš (stručna služba), a proveden je u sklopu projekta Riverside.

Akcija je održana na obali rijeke Drave u sklopu naselja Gornji Hrašćan u sklopu projekta Riverside

Bregunice sredinom travnja stižu u naše krajeve na gniježđenje pa im je za dobrodošlicu očišćen dio strme obale uz rijeku Dravu. Tim  Javne ustanove Međimurske prirode s više od dvadeset volontera, njih ponajviše iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, proveo je u subotu 9. travnja volontersku akciju Čišćenje obale za bregunice. Koordinator akcije bio je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode.

Atmosferu s provedene volonterske akcije donosimo u videozapisu. Videozapis je odrađen unutar redovnih aktivnosti Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Pogledajte ga na You Tube kanalu Međimurske prirode OVDJE.

Volonterska akcija provedena je u sklopu projekta Riverside koji je započeo u rujnu 2020. godine. Uz Međimursku prirodu partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava te pokrajina Zala. Projekt se sufinancira iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupna vrijednost mu je 954.250,40 €, od čega na partnera Međimursku prirodu otpada 119.995,00 €.