Osnovnoškolci u Maloj Subotici i Peklenici postavili hotele za kukce 

Zašto su važni hoteli za kukce? Odgovor na to pitanje daju Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Međimurska priroda i biologinja Ivana Rojko:

– Kukci su najbrojnija životinjska skupina na našem planetu. Unatoč njihovoj velikoj brojnosti sve većom brzinom nestaju upravo ljudima najvažniji kukci – oprašivači. U hotele za kukce zalaze važni kukci kao što su bubamare, solitarne pčele, osolike muhe, mravi, uholaže, stjenice, gusjenice koje se dolaze zakukuljiti te druge vrste kukaca. U hotele zalaze i pauci. U toplim mjesecima ovdje kukci mogu pronaći utočište, lijegati jaja i potražiti hranu na obližnjim cvjetovima i stablima. A kad nastupe hladniji mjeseci, kukci u svojim sobama u hotelu provedu cijelu zimu.

Jedna od aktivnosti Javne ustanove Međimurska priroda jest postavljanje hotela za kukce u suradnji s vrtićkim i osnovnoškolskim institucijama. U tjednu obilježavanja zaštite prirode hoteli za kukce postavljeni su u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici te u Područnoj školi Peklenica.

Hotel za kukce u školskom vrtu OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici

Željka Štampar Zamuda, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca tom je prigodom istakla:

– Postavljanje hotela za kukce odlična je uvertira za početak planiranja aktivnosti sljedeće školske godine kada smo se odlučili orijentirati na ekologiju i održivi razvoj. Smatram da smo u ovo digitalno doba neke stvari zapostavili, a to je upravo ta ekologija. 

Postaviti hotel za kukce pomogli su učenici četvrtog i sedmog razreda. Istakli su kako vole ići u prirodu gdje opažaju ptice i veseli ih što je njihovo školsko dvorište obogaćeno korisnim hotelima za kukce. Učenici ove škole izradili su također drvene kućice i hranilice za ptice.

Sudionici postavljanja hotela za kukce u Područnoj školi Peklenica

Učenici Područne škole Peklenica također su već prije postavili svoje drvene kućice za ptice u svom školskom dvorištu. U tjednu zaštite prirode s čuvarima prirode iz Javne ustanove Međimurska priroda postavili su novi hotel za kukce. U akciji su sudjelovali učenici nižih razreda, a osobito su bili marljivi učenici četvrtog razreda. Elvis Šarić, ravnatelj PŠ Peklenica i učitelji razredne nastave Tajana Rihtarec Višnić, Marinko Pintarić i Željka Repalust istakli su kako je to hvalevrijedna, zanimljiva i dinamična akcija. Svi joj se u školi vesele, a djecu potiče shvatiti da su i ona dio prirode. Učiteljica Lidija Škvorc kazala je :

– Imam radoznale i zainteresirane učenike za svijet oko nas. Ponijeli smo lijepe uspomene s ovogodišnjeg posjeta Centru Med dvemi vodami. Ponosni smo i čuvat ćemo ovaj hotel za kukce. On će nam biti stalni podsjetnik koliko su nam važni kukci, osobito pčele jer, eto, vidimo što im se nedavno dogodilo ovdje u Međimurju. Imamo privilegiju da kad otvorimo prozore na našoj školi, čujemo cvrkut ptica i to su sve vrijednosti naše prirodne baštine koje trebamo čuvati.

Na kraju akcije učenik Kristijan je poslao je iskrenu poruku svima: – Pomažite kukcima!