Predstavljena poučna staza “Od škole do Vrbe”

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica travanj je završila predstavljanjem poučne staze “Od škole do Vrbe”. Ideju za realizaciju ovog projekta dale su učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta kada su osvojile 7.500 kn putem Unicefovog projekta. Projekt je razrađen na trodnevnoj radionici koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), u sklopu aktivnosti pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, financiranog sredstvima Europske unije.

Potporu projektu dalo je nekoliko dionika. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode razradila je koncept staze, osmislila i oblikovala tekst, ilustracije i dizajn poučnih tabli te pomogla u njihovom instaliranju. Ekološka udruga Vrba Jurčevec pomogla je pri postavljanju tabli te je za druženje i svečanost otvorenja staze pripremila ukusan grah. U financijskoj izradi tabli sudjelovala je i Općina Mala Subotica. Svjetski poznati fotograf Petar Sabol Sharpeye donirao je fotografije vodomara koje su nastale upravo na lokacijama kroz koju prolazi poučna staza “Od škole do Vrbe”.

Jedna od manjih tabli govori o značaju šuma

– Osmišljeno je i napravljeno dimenzijom sedam manjih te jedna velika tabla. Četiri manje table postavljene su na dvorištu škole te tri male i jedna velika na prostoru ekološke udruge Vrba. Netipični koncept staze proizlazi iz funkcionalnosti kako bi školarci mogli table koristiti u nastavi, a svojim će se postavom uklopiti u veliku šetnicu koju Općina planira ubuduće postaviti. Table su namijenjene i lokalnom stanovništvu i njihovoj edukaciji, ističe Ivana Rojko, koordinatorica projekta iz Javne ustanove Međimurska prirode.

Predstavljanje poučne staze upriličeno je u subotu 30. travnja u 11 sati. Organizirana je i izložba učeničkih likovnih i istraživačkih radova na temu prirode i njezine zaštite. Programu su nazočile učenice autorice projekta, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Željka Štampar Zamuda, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, predstavnici ekološke udruge Vrba Jurčevec te Ivana Rojko i Ivana Horvat iz Javne ustanove Međimurska priroda.

Posjetitelji su bili počašćeni grahom i lepinjama, a program se pretvorio u lijepo druženje različitih ustanova i udruga s osnovnim ciljem očuvanja prirode.

biologinja Ivana Rojko i učenice autorice projekta
izložba likovnih radova na temu zaštite prirode
druženje uz grah ususret Prazniku rada
poučna tabla na temu života u lokvi