Uz pomoć volontera spašeno gotovo četiri tisuće vodozemaca!

Znate li tko su Toro, Pončo i Kermit? Toro i Pončo su žapci i glavni likovi nekad popularnog animiranog filma koji je osim doze inteligentnog humora imao i poučni sadržaj. Još je jedan žabac osvojio srca i šarmirao gledatelje diljem svijeta. Riječ je o žapcu Kermit iz mega popularnog televizijskog Muppet Showa. Autori ovih nezaboravnih animiranih i lutkarskih likova inspiraciju su svakako pronašli u svijetu vodozemaca i žaba. A upravo je zadnjoj suboti u travnju pripisan značaj kao danu kada se obilježava Svjetski dan žaba.  Ove godine to je 29. travanj. Namjera je upoznati javnost o problemu ugroženosti vodozemaca i njihovog očuvanja. Dio zanimljivosti iz njihova života može se doznati u tekstu autorice Monike Cindrić na poveznici OVDJE, a danas prigodno donosimo sažetak i pregled rezultata ovogodišnje provedene volonterske akcije spašavanja vodozemaca.   

Preko 200 volontera u akciji

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode o žabama i vodozemcima brine tako da više od deset godina svakog proljeća organizira volontersku akciju “Spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama”. Rezultate ovogodišnje akcije obradila je Monika Cindrić koja ističe kako je ovog proljeća u Međimurju na tri lokacije (Križopotje, Selnica i Črečan) spašeno sveukupno 3805 vodozemaca. U volonterskoj akciji sudjelovalo je preko 200 volontera.

Novi nalaz

Na lokaciji Križopotje spašena su 2834 vodozemca. Utvrđen je i novi nalaz za Međimurje – livadna smeđa žaba. Zabilježena su svega dva mala vodenjaka što je značajan pad u odnosu na prošlu godinu. Na spomenutoj retenciji Križopotje kod naselja Dragoslavec utvrđen je broj od 434 stradalih vodozemaca i to ponajviše na mjestima gdje nije bilo moguće postaviti zaštitnu ogradu zbog pristupnih puteva. Utvrđen broj stradalih vodozemaca u odnosu na prošlu godinu je povećan što je djelomično i rezultat povećanja ovogodišnje gustoće prometa na navedenoj lokaciji.

Češnjača u Selnici

“Crna točka” na međimurskim prometnicama u slučaju vodozemaca nalazi se i u naselju Selnica. Na selničkoj prometnici ukupno su prenesena 732 vodozemca. Značajan je nalaz češnjače. Ova se žaba rijetko pronalazi na drugim lokacijama, čime je ovaj nalaz u Selnici još vrijedniji.

Črečan ove godine bez vodenjaka

Na dijelu prometnice Črečan – Macinec broj prenesenih vodozemaca je 239. Za razliku od prošle godine, ove godine na ovoj prometnici nije zabilježen nalaz vodenjaka.

Prošle, 2021. godine, spašeno je gotovo šest tisuća vodozemaca (više saznajte OVDJE). Manja prisutnost vodozemaca na ovim lokacijama u 2022. godini pripisuje se klimatskim promjenama, suhoj zimi i dužem sušnom periodu, te migraciji prema mrijestilištima koja je u kalendarskom smislu zbog vremenskih uvjeta kasnila.

Provedena akcija ponovo ukazuje na odličan odaziv volontera i značajnu ulogu svakog pojedinca lokalne zajednice u području zaštite prirode. Volonterska akcija organizirana je unutar projekta Riverside.