Spašeno gotovo 6000 vodozemaca!

Privedena je kraju još jedna akcija spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama te vam donosimo lijepe vijesti!

Ove 2021. godine spašeno je ukupno 5965 jedinki vodozemaca na tri crne točke – Selnica, Črečan-Macinec i Križopotje! Samo da podsjetimo, s ovom akcijom Međimurska priroda započela je 2013. godine na crnoj točki Črečan-Macinec, 2014. godine na crnoj točki Selnica, a 2021. godine uvedena je još jedna crna točka – retencija Križopotje.

Najveći broj jedinki spašen je na crnoj točki Križopotje, njih čak 4385! Zatim slijedi Selnica s 1218 spašenih jedinki i Črečan-Macinec s 362 jedinke.

Do takvih brojki ne bi došli bez naših marljivih volontera kojih je ove godine bilo najviše do sada, čak 200! Oni su postavljali ogradu, svakog dana, a ponekad i dva puta dnevno obilazili crne točke, skupljali i brojili vodozemce i popunjavali obrasce s terenskim opažanjima (slika 1.).

Slika 1. Volonteri akcije postavljanja ograde u Križopotju

 

Uz brojne motivirane pojedince, ove su godine u spašavanju vodozemaca posebno bili aktivni učenici osnovnih i srednjih škola i to: OŠ Selnica, PŠ Zebanec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, III. OŠ Čakovec, Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Prelog te studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu (slika 2. i 3.).

 

Slika 2. Učenici OŠ Macinec u prenošenju vodozemaca

Slika 3. Učenici OŠ Selnica (PŠ Zebanec) u noćnom obilasku crne točke

Iako je zaštitna ograda postavljena već 27. veljače 2021. na sve tri lokacije, prava migracija započela je tek krajem mjeseca ožujka zbog neočekivano niskih temperatura i male količine padalina tijekom ožujka. Jer upravo su minimalna jutarnja temperatura od 5°C i prve proljetne kiše glavni okidač migracije vodozemaca prema vodenim staništima.

Početkom ožujka u migraciji su dominirale šumske smeđe žabe (slika 4.) koje uvijek idu na migraciju prije smeđih krastača te ih je na crnoj točki Križopotje zabilježeno čak 490, u Črečanu 67, a u Selnici 17.

Slika 4. Šumska smeđa žaba pronađena u Križopotju

Kao što je bilo i za očekivati, najbrojnija vrsta bila je smeđa krastača, a osim što su one putovale uobičajeno u parovima, često je bilo slučajeva gdje je čak tri, četiri, pet pa i šest mužjaka bilo na jednoj ženki (Slika 5.).

Slika 5. Veliki broj mužjaka u borbi za jednu ženku, Križopotje

 

Na crnoj točki Križopotje zabilježen je i veliki broj malih vodenjaka (42 jedinke) (slika 6.) i 23 jedinke zelenih žaba (slika 7.).

Slika 6. Mali vodenjak, Križopotje

Slika 7. Zelena žaba, Križopotje

 

Normalna je pojava da unatoč ogradama dolazi do stradavanja žaba na prometnicama, bilo na mjestima gdje zbog pristupnih putova nije moguće staviti ogradu ili pak žabe pronađu rupu ispod ograde te prelaze preko ceste. Prosječna smrtnost žaba iznosila je oko 10 do 15%, kao i proteklih godina. Prosječna gustoća prometa na crnoj točki Črečan-Macinec i Križopotje iznosila je oko 10 automobila tijekom 20 minuta, dok je na crnoj točki Selnica promet znatno gušći i iznosi 58 automobila tijekom 20 minuta.

U ime žaba i ostalih vodozemaca, ali i u ime Međimurske prirode, velika hvala svim volonterima, što su vrijednim rukama i dobrom voljom pomogli u ovoj akciji i olakšali prirodi da čim bezbolnije odvije svoje procese!

trakica vidljivosti projekta