Kolumna ravnatelja: Ususret Danu planeta Zemlje

22. travnja obilježava se kao Dan planeta Zemlje. Još jedan od mnogih dana u godini koji simboliziraju neku ideju i daju joj medijski prostor. Organiziraju se akcije čišćenja smeća koje su po prirodi odložili i razbacali pripadnici naše vrste, Homo sapiens. Progovara se o potrebi održivog razvoja i brižnijeg odnosa prema ostatku živog svijeta na planeti. No, koji je dublji smisao svega toga? Pronalazi li svaki čovjek doista vezu sa Zemljom, pa makar i samo jedan dan u godini?

U isto vrijeme, ekološko stanje planeta je – nikad teže.

Ali, neću sad o tome. Živimo u vrijeme kad knjige više ne mijenjaju svijet, pa kako bi to onda mogla jedna mala kolumna? Pisat ću rađe o uzvišenim trenucima koje nam podaruje posao zaštitara prirode. Kao što netko radi u trgovini, a drugi pak u proizvodnji, tako ja s kolegama radim u zaštiti prirode u najširem smislu tog pojma. Bavimo se osmišljavanjem akcija i projekata, zatim njihovom provedbom, ali i redovnim svakodnevnim poslovima koji su nekad uzbudljiviji, nekad stresni, a nekad zamorni. Nema tu romantike kakva se očekuje od nečeg tako zvučnog kao što je – pazi sad – zaštita, očuvanje, korištenje, nadzor i promidžba zaštićenih prirodnih vrijednosti.

(Većina mojih kolega tj. ravnatelja ustanova u zaštiti prirode čak ni ne piše kolumne jer smatra da je svim ljudima jasno što je zaštita prirode. Ja pišem tu kolumnu jer znam da im nije.)

U travnju uobičajeno doživljavamo najljepše trenutke u svojem poslu. Kako se približavamo Danu planeta Zemlje, tako prvo obilježavamo Međimurski dan rijeke Mure (18. travnja) i bude nam drago kad vidimo da je i šira javnost “usvojila” naviku proslave tog dana kad je 18. travnja 2001. godine Skupština Međimurske županije službeno proglasila zaštićenim Značajni krajobraz rijeke Mure. Ove godine obilježava se 20 godina od tog povijesnog čina, pa smo tiskali i plakat u spomen na taj fakt:

 

 

Tik dan prije DPZ-e, promovirat ćemo Ljetopis Pješčanog Okruga, knjigu koja ima status biblije ekološkog pokreta. Aldo Leopold, jedan od najvećih zaštitara prirode koji je ikad živio na Zemlji, umro je 21. travnja 1948. godine, ali njegova djela – pisana i praktična – još uvijek nadahnjuju ljude diljem planeta. Prije nepunih mjesec dana, iz tiska je izašlo i hrvatsko izdanje njegove kultne knjige, kao prvo Leopoldovo “nešto” prevedeno i objavljeno na malom hrvatskom jeziku. Možemo se čuditi kako generacije šumara, lovaca i zaštitara prirode s ovog područja nikad nisu došli u dovoljno žestoki doticaj s Leopoldom da bi objavili nešto iz bogatog opusa ovog genijalca, ali eto – nisu. Zato sam ja ispravio to stanje, a knjiga postaje pravi hit među čitateljskom publikom. Provjerite zašto.

 

Što je još obilježilo ovaj konkretni travanj?

Mnogo toga, odista lijepog.

Prvog dana mjeseca travnja, Skupština Međimurske županije potvrdila je naše Izvješće o radu za prošlu godinu, jednoglasno.

Dana 7. travnja ugostili smo studente i profesore zagrebačkog Veterinarskog fakulteta na gmajni u Žabniku, na kojoj se bavimo kobilama međimurskog konja. Izvješće s te terenske nastave će uskoro biti dostupno na ovom webu.

Vikend 9-10. travnja čistili smo obale za gniježđenje bregunica na rijeci Dravi. Regionalni park Mura-Drava pun je života, a mi smo tu da mu omogućimo nesmetano bujanje.

Matulov grunt otvorili smo za javnost u nedjelju 11. travnja, što je bio pun pogodak – preko 300 ljudi obišlo je objekt i grunt koji nam je Međimurska županija povjerila na upravljanje. Naravno, nitko s grunta nije otišao s Covidom 19, samo s lijepim sjećanjima i novim znanjima.

U petak 16. travnja, u prirodu Međimurja ispustili smo oporavljene ptice koje su bile na liječenju u centru AWAP. Nekoliko škanjaca, kukuvija i jedna šumska sova pronašle su novi dom u prirodi Međimurja.

Paralelno smo uklonili sve ograde koje smo u veljači postavili na kritičnim mjestima na kojima stradavaju vodozemci i gmazovi na svojoj proljetnoj migraciji iz šumskih prema vodenim staništima.

Po naputku stručne službe, nadzorna služba odradila je monitoringe vrsta, od čega izdvajam monitoring crne žune i vrane gačac.

Održali smo nekoliko sastanaka s dionicima u zaštiti prirode, sve s ciljem koncipiranja i izrade što kvalitetnijeg Plana upravljanja za Natura 2000 područjima u Međimurskoj županiji. Paralelno s tim planiranjem, radimo na još šest (brojkom: 6) EU projekata istovremeno.

Tijekom cijelog travnja, u Centar za posjetitelje Med dvemi vodami dolazili su posjetitelji kako bi napravili svoj prvi korak ka boljem razumijevanju prirode Međimurja. Nakon edukativnog programa, u našoj Suvenirnici nabavili su suvenire proizvedene u Međimurju (ako već govorimo o lokalnoj ekonomiji koja mora rasti uz lokalnu ekologiju).

Kao i tijekom ostalih mjeseci u godini, svakog smo tjedna u medijima, s ciljem približavanja mehanizama zaštite prirode. Svakog smo dana na društvenim mrežama, a na YouTube kanalu objavljujemo edukativne i promidžbene sadržaje.

U petak 16. travnja, u suradnji s regionalnim tjednikom “Međimurske novine” objavljen je prilog na 28 stranica: Čuvari zelenog Međimurja. Još uvijek je dostupan na kioscima i u trgovinama, kao tiskani dokument vremena što se trenutno radi na zaštiti prirode u Međimurju.

A to je samo travanj, i to samo dio aktivnosti na kojima radimo. Travanj koji još nije gotov.

Pa onda, što drugo zaključiti osim da je nama svaki dan – Dan planeta Zemlje.

Živjeli!