Veljača 2021. : Kolumna ravnatelja

Početak je godine, ali i početak (mojeg) novog ravnateljskog mandata. Ujedno je i vrijeme zbrajanja prošlogodišnjih rezultata, kako bi se osnivaču, državi i javnosti predalo Izvješće o ostvarenju programa za prethodnu godinu. Kao što možete vidjeti iz bogatog spektra objava na ovom webu, Covidu unatoč, aktivnosti Javne ustanove su toliko brojne da ovo više i nije klasična web stranica ustanove, nego de facto portal s vijestima koje “skidaju” i prenose brojni drugi mediji.

To obilje objava ilustrira činjenicu da se stalno radi i da postoje ljudi koji – osim što rade – o tom svom radu i iskustvu znaju sročiti smisleni tekst. To pak je jako važno zbog one novinarske maksime: Ako nije u medijima, nije se ni dogodilo!

Posao u zaštiti prirode i inače je samozatajna kategorija, pa kad o njemu ne bismo pisali, mnogo toga ostalo bi javnosti nepoznato. Zato, između ostalog, pišemo i u tjednim listovima, od čega su najpoznatije dvije kolumne: FICLEK međimurske prirode u Međimurskom novinama i Zeleni kutak u Regionalnom tjedniku za Međimurje. Uskoro ćemo i ukoričiti te kolumne, jer se u njima otkriva duh jednog vremena kada govorimo o odnosu čovjeka i prirode.

Noć muzeja koja se održala s petka na subotu, 29. siječnja 2021., pokazala je da ljude zanima zaštita prirode u u noćnim terminima. Pohodila su nas neka draga lica, ali su izostala neka koja već dugo očekujemo u našim prostorijama, naime, da i oni nauče o vrijednostima i ugrozama zavičajna baštine, ali i o svojem odnosu prema prirodi koji može biti ovakav ili onakav. Kakav god bio, važno da je osviješten tj. ako nešto radiš da znaš svoje motive i da razaznaješ posljedice svojeg djelovanja. Ha, valjda ćemo dočekati sve koje očekujemo, svih 118.000 plus Međimuraca za koje je izgrađen i opremljen Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Dok čekamo, mi i dalje vrijedno radimo na svim frontovima. Ne štitimo (samo) kukce i ptice, nego i resurse o kojima ovisi život kao takav.

 

autor teksta: mr.sc. Siniša Golub, ravnatelj ustanove

*) kolumna je rubrika započeta u siječnju 2014., a autor obrađuje aktualne teme iz domene zaštite prirode u Međimurju, Hrvatskoj i svijetu. Kolumna ravnatelja ne odražava službene stavove politike zaštite prirode u RH, nego iznosi osobni pogled djelatnika u sustavu zaštite prirode RH.