2020. : Godina velikih rezultata

Veliki rezultati ne dogode se sami-po-sebi i ne preko noći. U tom smislu, 2020. godina – koliko god bila izazovna zbog pandemije – bila je godina u kojoj su zaokruženi projekti na kojima smo radili dulji niz godina. Najveće ostvarenje je, dakako, Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, ali značaj tog projekta nije samo kratkoročni, jer će se kroz taj projekt i infrastrukturu izgrađenu kroz nj educirati brojne generacije Međimuraca i posjetitelja naše županije.

Krajem svake godine zbrajaju se rezultati rada, čemu ova godina nije izuzetak. Javna ustanova Međimurska priroda započela je s djelovanjem u siječnju 2007. godine, što znači da kraju privodimo 14. godinu rada na očuvanju prirode Međimurja u najširem smislu te riječi.

Kolegice i kolege iz Stručne službe te iz Nadzorne službe objavili su na ovim web stranicama svoje oglede o godini, pa ovdje neću ponavljati činjenice tamo iznesene. Kao ravnatelj ustanove, osvrnut ću se na ključeve našeg uspjeha.

Ponajprije, to je briga dobrog gospodara; za prirodu, za procese i resurse koji su nam povjereni na upravljanje. Procesi i projekti koje provodimo iziskuju maksimalnu posvećenost detalju, a kad se paralelno provodi nekoliko projekata i redovni (zakonom propisani) posao, onda je tih detalja nebrojeno. Imati svaki aspekt pod kontrolom iziskuje puno energije.

Pokušavajući balansirati između brda administrativnih obaveza i užitka terenskog rada, svoj rad planiramo tako da je netko od djelatnika uvijek na terenu, da pritom sva izvješća budu predana na vrijeme, a rezultati monitoringa prikladno obrađeni i upućeni prema nadležnim adresama u roku. To je ogromni posao koji je gotovo nemoguće kvantificirati, ali kvalitativni ishodi toga uvijek su na visokoj razini. O tome svjedoči i suglasnost na naš godišnji program rada koje nam izdaje nadležno ministarstvo, iz kojeg se redovno iščitava veliko zadovoljstvo efektom našeg rada i ostvarenih rezultata.

Ekipa koju sam, kao ravnatelj, oformio u zadnjih pet godina spremna je i sposobna odraditi velike zadatke. Primjerice, dok drugi jedva stignu napraviti običnu brošuru, moja ekipa ove je godine izradila i objavila kapitalno djelo tj. fotomonografiju o prirodi Međimurja. Kao i onome tko ne kuži EU projekte, tako bi nekome i ta knjiga mogla izgledati kao još jedna knjiga u nizu, no big deal. No onome tko se kuži u kreativni proces i organizacijske vještine potrebne da se iznjedri takvo djelo, njemu/njoj će biti jasno o kakvom je rezultatu riječ. A taj rezultat ostvarili smo u kolopletu drugih projekata i redovnih aktivnosti tj. nismo se bavili samo knjigom. To su potvrde vrijednosti kolektiva kojemu ništa nije teško; takav kolektiv ne pada s neba nego je rezultat stalnog rasta i razvoja, izgradnje kapaciteta i neprestanog učenja.

Usput budi spomenuto: osim monografije, oblikovali smo i sadržaj za posebno izdanje časopisa Meridijani (studeni 2020.). Ni to nije palo s neba, naime, sve prirodne vrijednosti Međimurja trebalo je jasno, koncizno i “pitko” prikazati u temi broja jednog uvaženog časopisa.

 

Bitni ključ našeg uspjeha je i kontinuitet ključnih djelatnika na svojim pozicijama: ravnatelj, stručna voditeljica i glavni čuvar prirode te stručni savjetnik za projekte. Njihov predani rad tijekom niza godina daje opipljive rezultate. A to je moguće i zbog kontinuirane podrške Upravnog vijeća. Nije to isprazna fraza za kraj godine, već stvarni ključ našeg uspjeha.

Ove godine nije izostala niti materijalna pomoć nadležnog ministarstva; dobili smo dva vozila kojima se lakše odrađuju zadaci na terenu. Dakle, era Lade Nive je iza nas, pa konačno i na terenu “zračimo” dostojanstvom koje zaslužujemo. Ključeve nam je predao pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer, na čemu smo izrazito zahvalni. Datum je bio 19. lipnja 2020. – svečanost otvorenja CZP Med dvemi vodami.

 

Sve te rezultate vidi i šira javnost. Tako je moja ravnateljska malenkost proglašena “osobom godine” Grada Murskog Središća, a Skupština Međimurske županije povjerila mi je novi 4-godišnji mandat, počevši upravo od danas.

Na kraju, već je postalo izrekom – ako nije u medijima, kao da se nije dogodilo! Svatko tko prati ove web stranice mogao je uočiti ogromnu aktivnost oko informiranja javnosti. Svakog radnog dana objavljujemo najmanje jednu vijest ili crticu, a ponekad i više toga u jednom danu. A objavljujemo zato jer imamo što objaviti, jer radimo na više polja istovremeno, a iz svega toga izviru nove informacije, spoznaje, vrijedno iskustvo. Osim weba, redovno publiciramo i popularne i problemske članke u regionalnim tjednicima, te na radiju i TVu kroz ciljane kampanje.