Velebno djelo Parkovi – spona gradova i prirode predstavljeno u Čakovcu

U srcu Perivoja Zrinski u petak 20. svibnja predstavljeno je velebno djelo, knjiga Parkovi – spona gradova i prirode. Svečanost je održana u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu.

O knjizi su govorili urednici, Petra Somek direktorica izdavačke kuće Meridijani i Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda. Urednici su u sklopu projekta Eco Bridge, angažirali 14 hrvatskih, dva mađarska i jednog američkog autora koji su u svojim tekstovima s različitih aspekata problematizirali temu urbanih parkova kroz 368 stranica tiskanih u koloru. Urednica Somek je kroz prezentaciju predstavila svaku temu i autora, a Golub je naglasak svog izlaganja dao na problematiku zaštićenih parkova unutar urbanih sredina i gradova.

Urednici knjige Siniša Golub i Petra Somek

Predstavljanju su nazočili autori Bali Lorant, Željko Žutelija, Marina Butorac, Morana Bačić te troje autora iz Javne Ustanove Međimurska priroda: Mihaela Mesarić, Sara Srša i Siniša Golub. U publici je također bio i autor fotografija Davorin Mance i Ivana Gradečak prevoditeljica tekstova s hrvatskog standarda na engleski jezik.

Konferansu je vodila Sara Srša, jedna od autorica tekstova

Večer su svojim dolaskom uveličali predstavnici nositelja projekta i partneri projekta Eco Bridge: Davor Horvat u ime Grada Čakovca i voditelj projekta Toni Fažon te Valentina Biševac u ime Međimurske županije. U dvorani je bilo više od 50 posjetitelja, a među njima i članovi građanske inicijative Park je naš, a ne samo vaš! Svi sudionici predstavljanja knjige na poklon su dobili svoj primjerak ovog vrijednog izdanja tiskanog u tisuću primjeraka.

Predstavljanje je održano u modernoj multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja

Autori tekstova pišu o dobrobitima urbanih parkova, kako su nastali, kako ih štititi, koji su izazovi njihovih upravljanja, uz pojedine dobre primjere iz prakse koji su vezani uz njihovu revitalizaciju. Nakladnici su Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i izdavačka kuća Meridijani.

Ovom knjigom je ujedno pokrenut bibliotečni niz pod nazivom: Biblioteka Kockavica. Nazvana je po rijetkoj biljci koja raste u Međimurju.