XXII. Godišnji seminar čuvara prirode

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, dane 5. i 6. svibnja 2022. godine u Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica i Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima održan je 22. Godišnji seminar čuvara prirode Republike Hrvatske.

Sudionici Godišnjeg seminara čuvara prirode

Seminar čuvara prirode započeo je obraćanjem sudionicima u ime organizatora Irine Zupan iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Tatjane Arnold Sabo, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, koja se zahvalila Zavodu na ukazanom povjerenju za organizaciju ovogodišnjeg seminara. Sudionicima 22. Godišnjeg seminara čuvara prirode obratili su se gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti te Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prigodnim govorima.

Pozdravni govori na početku seminara

Prvog dana seminara su održane prezentacije s različitim temama: Standard zanimanja čuvar prirode – Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada, Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene – prva godina terena čuvarske službe, Uz poslove neposredne zaštite, čuvari prirode obavljaju i poslove…, Aktivnosti na planu osposobljavanja za polaganje stručnog ispita za čuvare prirode te problematika statusa čuvara prirode kao službenih osoba, Identifikacija primjera dobre prakse – neposredni nadzor i sektorski zakoni.

Izlaganja su se pratila s posebnom pozornošću

Drugi dan seminara organiziran je u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima. Sudionici su imali prilike upoznati se sa svim sadržajima Posjetiteljskog centra Dravska priča, voziti se biciklima po zaštićenim dijelovima prirode uz rijeku Dravu i upoznati se sa primjenom drona u monitoringu zaštićenih vrsta i staništa.

U perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča od rujna 2017. godine nalazi se i Oporavilište za bijele rode
Perivoj oko Posjetiteljskog centra zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture
Posjetiteljski centar Dravska priča pruža uslugu provedbe verificiranog programa škole u prirodi