VIDEO: Pogledajte video predstavljanja knjige Međimurska priroda: Iz blata i zlata

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode je 2017. godine obilježila desetu godišnjicu rada, a u rujnu te godine tiskana je knjiga pod naslovom Međimurska priroda: Iz blata i zlata. S obzirom na stalnu potražnju za knjigom, sve do današnjega dana, u povodu 15. godišnjice rada ustanove, tiskano je II. izmijenjeno izdanje.

Sadržaj i koncept knjige ostao je istovjetan prvom izdanju; kroz sedam poglavlja troje autora (Siniša Golub, Mihaela Mesarić, Davorin Mance) obrađuju zaštićena prirodna područja i pojedinačne objekte, i to kronološki prema redoslijedu proglašenja, počevši od 1963. pa do rujna 2021. Poglavlja idu redom: Pojedinačna stabla, Perivoj Zrinski(h), Spomenik prirode Bedekovićeve grabe, Značajni krajobraz rijeke Mure, Regionalni park Mura –Drava, Vrste – važnost i zaštita te Međunarodna zaštita nad međimurskom prirodom. Urednik izdanja je Siniša Golub.

Drugo izdanje knjige (200 mm x 200 mm; meki uvez; 120 str. + 100 fotografija) dostupno je u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. Od svih dosadašnjih knjiga nakladnika Javne ustanove Međimurska priroda, jedino je ova doživjela drugo izdanje, što na svojevrstan način govori o njenoj važnosti.

Predstavljanje knjige održano je u petak 22. travnja u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja u Čakovcu. Atmosferu s predstavljanja te izjave autora i gostiju pogledajte na videozapisu OVDJE.