Jelenak i prijatelji na Art Forest 2022. festivalu

Ugodna hladovina kod Lovačkog doma u Nedelišću proteklog vikenda bila je ugodan dnevni i večernji boravak umjetnicima, kreativcima, zaljubljenicima u prirodu i osobama otvorena duha. Drugo izdanje umjetničkog festivala Art forest u suorganizaciji skupine zaljubljenika u umjetnost i prirodu Artisto i Turističke zajednice Općine Nedelišće okupilo je pedeset i pet autora za izložbu na otvorenom u šumi, brojne dječje radove iz OŠ Nedelišće, a održan je i niz poučnih radionica i drugih programa za djecu, mlade i odrasle.

prirodoslovna radionica
Skulptura stabla od papira koju su ukrasila djeca postala je dio izložbe u nedelišćanskoj šumi

U festivalskom sadržaju između koncerta, predavanja, razmjene knjige, zvučne kupke i sajmenog djela domaćih proizvoda, svoje mjesto našla je i prirodoslovna radionica Javne ustanove Međimurska priroda. Prvog festivalskog dana, u subotu 18. lipnja, radionicu pod nazivom “Čarobni stanovnici šume Čep” vodila je Mateja Horvat. Pripremila je instalaciju odnosno papirnatu skulpturu stabla i krune za djecu, a za potrebe radionice ilustracije životinjskih i biljnih vrsta grafički je oblikovala Roberta Radović. Iako je radionica bila namijenjena za dob od 6 do 12 godina (niži razredi osnovne škole, predškola), u njoj su uživali i odrasli, roditelji djece polaznika radionice, osobito u svima poznatoj igri „križić – kružić‟.

Kroz sat vremena djeca su saznala brojne zanimljivosti o stanovnicima šume Čep s naglaskom na životni ciklus jelenaka. Za radionicu nije bila potrebna prijava, već je ulaznica bila dobra volja i osmijeh na licu ili kratka pjesmica o šumi. Papirnata skulptura stabla koju su djeca ukrasila postala je dio izložbenih eksponata festivala.

Dan kasnije, u nedjelju 19. lipnja, održana je još jedna zanimljiva radionica s u organizaciji ekološke udruga “Platana” Nedelišće u kojoj je Velimir Bašek, predsjednik udruge i glavni čuvar prirode Javne ustanove Međimurska priroda, s članovima “Platane” proveo radionicu izrade kućice za ptice.

Festival Art Forest se održava uz slogan “Vidimo se u šumi”. Zasigurno će i treće izdanje festivala, kako najavljuje njegova idejna začetnica i organizatorica, Tea Mesarić Rekanović, biti dinamično, vrlo posjećeno i u znaku prirodoslovlja.

Mateja Horvat
Jelenak je bio glavna tema radionice, pa su i voditeljica i djeca nosili krune u stilu „rogova‟ jelenaka