Jona Purić prva je osvojila bedž mlade čuvarice prirode

Učenica III. osnovne škole Čakovec Jona Purić, prva je osvojila bedž mlade čuvarice prirode. Centar Med dvemi vodami u Križovcu posjetila je sredinom lipnja unutar školskog izleta kada je njezin razred (1.a) kupio radne bilježnice Mladi čuvar prirode u izdanju Javne ustanove Međimurska priroda. Jona je u međuvremenu bila vrijedna, ispunila je radne zadatke primjerene za njezinu dob, te obilaskom Matulova grunta u Frkanovcu i pašnjaka u Žabniku prikupila i preostala dva pečata, čime je zavrijedila postati ponosnom vlasnicom originalnog bedža. Potvrda i bedž uručeni su joj u nedjelju 19. lipnja u Centru Med dvemi vodami. Kazala nam je kako se veseli diplomi i bedžu, te ozarena lica najavila kako će zasigurno i njezini prijatelji iz razreda zasigurno poželjeti ući u odabrano društvo mladih čuvara prirode. Rješavajući zadatke naučila je nove zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta svog zavičaja. Jona, osim što voli prirodu, kreativna je djevojčica. Ove je školske godine s učenicima iz razreda sudjelovala na likovnom natječaju Muzeja Međimurja Čakovec na temu Tibeti u Međimurju i Podravini. Upravo je njezin likovni rad “pivski” tibet u kategoriji osnovnih škola osvojio prvo mjesto.

Jona Purić ponosna vlasnica potvrde i bedža mlade čuvarice prirode

Kako osvojiti prestižni bedž “mladi čuvar prirode”?

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode pripremila je originalnu edukativnu radnu bilježnicu Mladi čuvar prirode. Namijenjena je vrtićarcima i osnovnoškolcima, u dobi od 4 do 12 godina. U rješavanju kreativnih i poučnih zadataka kao što su “Spoji i oboji”, Budi mali detektiv, Složni susjedi, Zašto djetlića ne boli glava? Bonton boravka u prirodi…” zabavit će se također starija djeca i mladež, ali i odrasli.

Cilj je riješiti zadatke, osvojiti određen broj bedževa, pronaći dva pečata u Frkanovcu i Žabniku (pečat u Križovcu dobiva se u zgradi Centra Med dvemi vodami) te pečat otisnuti na predviđena mjesta u radnoj bilježnici i time osvojiti potvrdu Mladi čuvar prirode. Jesu li svi uvjeti za dobivanje bedža zadovoljeni provjerava se u radno vrijeme Centra Med dvemi vodami, potpisuje potvrda i uručuje bedž mladi čuvar prirode.

Na dvadeset stranica osim radnih zadataka mogu se pronaći i mudre misli posvećene zaštiti prirode te školski raspored sati. Ilustratorica radne bilježnice Mladi čuvar prirode je Roberta Radović. Radna bilježnica Mladi čuvar prirode dostupna je u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Imati i nositi bedž mladog čuvara prirode ujedno je i obećanje pravilnog odnosa prema prirodi koje glasi: – Kao mladi čuvar prirode obećajem da ću uvijek pomagati u zaštiti prirode. Nastavit ću istraživati, učiti i štititi svijet prirode!

Kutijica s pečatom na Matulovu gruntu u Frkanovcu
Kutijica kod pašnjaka u Žabniku
U kutijici pečat koji treba otisnuti u radnu bilježnicu
Pečatiranju se vesele i odrasli
radna biljeznica i bedz mladi cuvar prirode
Radna bilježnica i bedž Mladi čuvar prirode