Potpisan Sporazum o suradnji na projektu Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije

U srpnju 2012. te u rujnu 2021. godine UNESCO je proglasio međudržavni Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Na području Međimurske županije njime upravlja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. S ciljem senzibiliziranja javnosti kakav značaj za lokalnu zajednicu i njezino stanovništvo ima ekosustav koji je zbog svoje bioraznolikosti priznat na međunarodnoj razini, kako se prema njemu treba odnositi i kako ga očuvati, Javna ustanova Međimurska priroda inicirala je novi projekt suradnje i umrežavanja svih škola u obuhvatu područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prije svega s ciljem kvalitetnije edukacije djece i mladih.

Nazvan je Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Usmjeren je na školsku populaciju s namjerom približavanja prirode i potrebu njezinog očuvanja, učenicima na aktivan i prikladan način.

U prvoj fazi provedbe projekta odabrano je šest međimurskih osnovnih škola koje su već i dosad u svojim aktivnostima dale naglasak na ekologiju, zaštitu prirode i održivi razvoj: Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Mursko Središće, Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Hodošan, osnovna škola Donja Dubrava i Osnovna škola Orehovica.

U utorak 31. svibnja 2022. godine u sjedištu Javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu potpisan je Sporazum o suradnji na projektu Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. U ime Javne ustanove Međimurska priroda Sporazum je potpisao ravnatelj Siniša Golub, te u ime škola ravnateljica i ravnatelji Željka Štampar Zamuda (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), Elvis Šarić (OŠ Mursko Središće), Martina Kivač (OŠ Domašinec), Damir Kovačić (OŠ Hodošan), Mirjana Ribić (OŠ Donja Dubrava) i Branko Sušec (OŠ Orehovica). Svi potpisnici Sporazuma pozitivno su ocijenili ideju Javne ustanove Međimurska priroda i pokretanje ovakvog načina suradnje koji će zasigurno doprinijeti zaštiti prirode i okoliša.

Osim što je potpisan Sporazum dogovoreni su za rujan odnosno početkom nove školske godine i prvi koraci osmišljavanja zajedničkih projekata koji će doprinijeti boljoj vidljivosti Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Sporazum o suradnji na projektu Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
Sudionici potpisivanja Sporazuma o suradnji na projektu Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije