Prvo okupljanje za Mačkovec – ribnjak

Stiže nam srpanj, a prema tome i prva dionička radionica za Plan upravljanja područjem ekološke mreže Mačkovec – ribnjak čija izrada je krenula posljednja. O čemu se radi?

U projektu, koji traje već godinu i pol, izrađuju se planovi upravljanja. Plan za Regionalni park Mura-Drava i pridružena zaštićena područja te drugi plan za Spomenik prirode Bedekovićeve grabe, ali i šire Natura područje Međimurje, već kreću prema svojoj završnoj trećoj fazi. Iza njih stoji odrađeno nekoliko dioničkih radionica, dok se za Plan upravljanja područjem ekološke mreže Mačkovec – ribnjak, organizira tek prva.

Jedan od ciljeva radionica je očuvati vijrednost bioraznolikosti ribnjaka (foto Davorin Mance)

Prva od tri dioničke radionice za Natura područje Mačkovec – ribnjak održat će se 6. srpnja 2022. godine. U dvorani društvenog doma Mačkovec, u blizini samog Natura područja, okupit će se pozvani dionici. Cilj radionice je definiranje elemenata buduće vizije područja i evaluacija stanja te korištenja područja s obzirom na očuvanje prirodnih vrijednosti. Prikupljanje navedenih informacija ključno nam je za početak pisanja dokumenta kojeg zovemo plan upravljanja. On se sastoji od analize područja, ciljeva upravljanja, aktivnosti za sljedećih deset godina za postizanje tih ciljeva, pokazatelja provedbe aktivnosti i upravljačkih zona zaštićenog područja.

Do sad je za naveden plan odrađena tek prva interna radionica te nam nakon ove dioničke radionice, slijedi i druga interna radionica gdje ćemo analizirati prikupljene podatke od dionika. U jesen nas čeka i druga dionička radionica, a treća, odnosno javna rasprava bit će krajem godine gdje ćemo predstaviti finalni dokument spreman za usvajanje.

Piše: Ivana Horvat, asistentica za planiranje


Vretenca (Odonata) zaštićena su na području NATURA – ribnjak Mačkovec (foto pixabay)