Više od 60 stručnjaka iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske na Stručnom skupu „Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“

U organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode održan je međunarodni Stručni skup na temu Priroda kao zadaća – praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima“. Organiziran je u sklopu projekta Eco Bridge i održan u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TIC) u Čakovcu. Skup je prigodno organiziran 11. srpnja, na dan kada se obilježava deseta godišnjica proglašenja prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav između Hrvatske i Mađarske.

Okupilo se više od 60 stručnjaka iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji su razmijenili praktična iskustva u upravljanju zaštićenim prirodnim područjima uključujući NATURA 2000 područja i područje Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Svaka tema potakla je konstruktivnu raspravu.

Sudionike su pozdravili i međunarodni Stručni skup otvorili Matija Posavec župan Međimurske županije i Ljerka Cividini gradonačelnica Grada Čakovca, a izlagače tema i goste je uvodno pozdravio ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub, kazavši:

– Europski projekti služe da nas zbliže. Posljednjih dvadeset godina u domeni zaštite prirode Hrvatske dogodio se kvantni skok u smislu različitosti aktivnosti kojima se bavi struka, a same teme zaštite prirode značajno su ušle u mainstream. Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske proglašen je u srpnju 2012. godine, a 2021. godine područje toka triju rijeka objedinjeno je u prvi pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod zaštitom UNESCO-a, čime je održavanje ovog Stručnog skupa upravo u Međimurskoj županiji još značajnije.

U radnom dijelu izlagači tema bili su Boleslaw Slocinski, mag. geog. (Udruga Biom), Gregor Domanjko (Javni zavod Krajinski park Goričko), Iva Šoštarić, mag. biol. mol. (Udruga Biom), dr. sc. Mihaela Mesarić (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode), dr. sc. Biljana Janev Hutinec (Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba), mr. sc. Siniša Golub (Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode), dr. sc. Sandra Golubić (Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša), Anja Cigan s temom koju je pripremila sa suradnicima Monikom Podgorelec i Aleksanderom Korenom (Zavod Republike Slovenije za varstvo narave), Imre Simonyai (Municipality of Letenye), Máté Magyari (Balaton-felvidéki National Park Directorate), Ákos Klein PhD (Barn Owl Foundation) i Lana Jelić, mag. ekol. (Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba). Konferansu je vodila Sara Srša iz Javne ustanove Međimurska priroda.

Stručni skup održan je na hrvatskom i mađarskom jeziku uz simultano prevođenje.

Skup je iznjedrio suglasnost nastavka provedbe svih kvalitetnih upravljačkih aktivnosti u zaštićenim prirodnim područjima u pograničnom području država Mađarske i Hrvatske, ali i Slovenije. Jedan od prijedloga je organiziranje zajedničke međunarodne volonterske akcije čišćenja strme riječne obale za bregunice.

foto: Davorin Mance

Ovaj Stručni skup organiziran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.