POZIV: U Knjižnici i čitaonici Šenkovec radionice za djecu “Priroda za pet!“

Knjižnica i čitaonica Šenkovec u suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode organizira ljetne radionice pod nazivom “Priroda za pet!“. Radionice će se održati od 18. do 22. srpnja 2022. godine i trajat će od 8 do 10 sati.

Voditeljica radionica je Ivana Rojko mag. educ. biol., stručna suradnica za edukaciju, interpretaciju i promidžbu. Broj polaznika radionice je ograničen na 15 polaznika a prijave se primaju na telefon Knjižnice i čitaonice Šenkovec 040/343-751.

Učenici će tijekom pet dana boraviti u prirodi. Boravak u prirodi bit će popraćen interpretacijskim govorima o fenomenima iz prirode koja ih okružuje kao i raznim aktivnostima koje će se provoditi po principima doživljajne pedagogije i tekućeg učenja. Učenici će kroz boravak u prirodi naučiti kako koristiti sva svoja osjetila i otkriti na koje sve načine mogu promatrati prirodu. Kroz pet dana organizirat će se šetnje u neposrednoj okolici knjižnice Šenkovec s ciljem  promatranja prirode na drugačiji način.

Učenici će naučiti o najčešćim vrstama biljaka i životinja u njihovoj okolini, ali će i naučiti o važnosti prirode. Sve potrebne rekvizite za radionice osigurat će Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. U slučaju lošeg vremena radionice će se održati u Knjižnici i čitaonici Šenkovec.

Teme/aktivnosti koje će se obraditi prema načelima doživljajne pedagogije su:

1. Šetnja 5 osjetila – međusobno upoznavanje i upoznavanje prirode oko sebe kroz 5 osjetila

2. Ptičarenje – promatranje ptica dalekozorom, učenje o pticama naših prostora, prepoznavanje glasanja najčešćih vrsta

3. Pronađi najdražeg kukca – promatramo kukce oko nas, promatranje leptira mrežicom za leptire i čašica s povećalom

4. Orijentacija u prirodi – orijentacija pomoću kompasa, radionica o životu jelenka

5. Kako nama priroda pomaže? – ponavljanje o naučenom, igra sa zaključkom kako priroda pomaže nama, a kako mi pomažemo prirodi

Učenici, polaznici radionica, mole se neka nose sa sobom vodu i manji ruksak te da budu sportski odjeveni i obučeni (obavezne tenisice) te koriste pokrivalo za glavu.