Na pressici UOLL-a predstavljena akcija Čep odvoji, izlet osvoji!

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske provodi projekt Plastičnim čepovima do skupih lijekova. Međimurska priroda – Javna ustanova zaštite prirode osim što brine o prirodi, brine i za stanovništvo koje uživa u blagodatima prirodne baštine. Stoga je 3. studenoga u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec, upućen poziv međimurskim osnovnim školama za uključenje u akciju prikupljanja plastičnih čepova. Iako osnovnoškolci već niz godina marljivo skupljaju čepove i time na ekološki prihvatljiv način prikupljaju financijska sredstva za liječenje i pomoć oboljelima od leukemije i limfoma, Međimurska priroda osmislila je i pokrenula novu motivaciju – izlet za najuspješnije sakupljače čepova. Slogan Akcije glasi Čep odvoji, izlet osvoji! Prve prijave osnovnih škola već pristižu, a Akciju je predstavila Roberta Radović unutar press konferencije koju je sazvala Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske i njezin predsjednik Emil Vibović. Održana je u okolišu stambenog bloka u ulici Aleksandra Shulteissa na mjestu gdje se odlaže otpad.

Sudionici press konferencije u organizaciji UOLL-a

O važnosti odvajanja i recikliranja otpada, prikupljanu čepova i pomoći oboljelima govorio je Emil Vibović, Franjo Ciglar predstavnik stanara predstavio je konkretnu situaciju odvajanja koju provode stanari, predstavnici ČAKOM-a govorili su o značaju recikliranja otpada. U ime Međimurske županije dožupan Josip Grivec dao je potporu akciji Čep odvoji, izlet osvoji! i aktivnostima koje provodi Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, a posebice projektu Plastičnim čepovima do skupih lijekova.

Emil Vibovic
Emil Vibović, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL)

Emil Vibović o akciji Čep odvoji, izlet osvoji! je kazao:

– Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske doći će svaku školu koja se prijavila za Akciju. Mi ćemo prikupiti čepove, vagati ih i zabilježiti. Jako je pohvalno što se Međimurska priroda uključila u naše aktivnosti. To je svijetli ogledan primjer u Republici Hrvatskoj.Ovo nije inovacija, jer određene međimurske škole već kontinuirano prikupljaju nekoliko godina plastične čepove. U školama je prikupljanje čepova krenulo 2015-te godine. Za Akciju Čep odvoji, izlet osvoji! stižu upiti. Sve upućujemo na mrežnu stranicu medjimurska-priroda.info ili na FB stranicu naše Udruge gdje su objavljeni uvjeti sudjelovanja u Akciji. Nadam se da će se uključiti što više škola. Akcija ima nekoliko dobrobiti: štiti okoliš, educirati djecu, a naposljetku oni koji prikupe najviše čepova, osvojit će besplatan izlet.

Prikupljanjem plastičnih čepova pomaže se oboljelima od leukemije i limfoma

O tome kako i kada je krenuo projekt Plastičnim čepovima do skupih lijekova Vibović govori:

– 2013-te godine smo krenuli mi članovi Udruge prikupljati čepove s namjerom da pomognemo potrebitim članovima te da pokušamo pomoći oboljelima da još u fazi liječenja, pokušaju potisnuti brigu zbog bolesti, aktivnošću kao što je predstavljanje ove akcije među poznanicima. I tako je to krenulo. U skupljanje čepova je krenula cijele Hrvatska. Imamo članove iz svih krajeva države. Mi neke članove osobno, fizički, niti ne poznajemo, ali surađujemo virtualno preko društvenih mreža.
Zato nam je bitno svakodnevno ažuriranje Facebook stranice. Čepovi su jako korisni jer se izrađuju od kvalitetne plastike. Daju se ovlaštenim otkupljivačima čepova u Republici Hrvatskoj sa svom popratnom dokumentacijom, a to su prateći list i vagarinka. Nakon toga što tvornica koja otkupljuje čepove, a to je sada Drava International u Osijeku, proizvodi novi proizvod. Dakle, reciklažom se dobije novi proizvod od otpada.

Više o akciji Čep odvoji, izlet osvoji! saznajte OVDJE.

Akcija Cep odvoji, izlet osvoji!
Ivana Horvat, Emil Vibović i Roberta Radović