Završna konferencija projekta Eco Bridge u Mađarskoj

Službeni završetak projekta Eco Bridge je 31. prosinca 2022. godine. Projekt je ukupno trajao dvije godine i četiri mjeseca. Nakon što su odrađene najveće aktivnosti na projektu, prva faza revitalizacije Perivoja Zrinski i uređenje parka Centra znanja, mađarski partneri su otvorili Ekocentar Svijet ptica u Letenyu. Svečanost je održana u utorak 13. prosinca 2022. godine kada je u obnovljenoj zgradi održana i završna konferencija projekta Eco Bridge.

Na završnoj konferenciji sudjelovali su partneri iz Hrvatske: Grad Čakovec, Međimurska županija, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA.

U prvom dijelu programa predstavljene su aktivnosti i rezultati ostvareni provedbom projekta Eco Bridge. Prigodne riječi sudionicima završne konferencije uputili su gradonačelnik grada Letenye Farkas Szilárd i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te predstavnik mađarskog parlamenta Péter Cseresnyés. Prezentirani su rezultati provedenog Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. od prezentera dr. Szücs Mártona, dok je projektna menadžerica Judit Vinhoffer ukratko predstavila sve rezultate projekta Eco Bridge.

Drugi dio programa ticao se otvorenja Ekocentra Svijet ptica koji je bio usmjeren na teme iz domene zaštite prirode. Govorilo se o prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav (izlagač András Lelkes), klimatskim promjenama (izlagač Róbert Musits) i rezultatima studije utjecaja na biološku raznolikost (izlagačica Judit Vinhoffer). Završetak programa bio je uz film Living Bridges, Lively Landscapes in Southern Zala posvećen krajobrazu i bioraznolikosti mađarske pokrajine Zala.

Posebno je oduševilo izlaganje dr. Ákos Kleina koji je govorio o stradavanju ptica na prometnicama, a u izlaganju mu je pomogla sova. Šumska sova (Strix aluco) stradala je na prometnici od naleta automobila, a Barn Owl Foundation čiji je direktor dr. Ákos Klein preuzela je brigu o njoj.