Zimska idila Nacionalnog parka Krkonoše

Krajem studenog, šest djelatnika Međimurske prirode zajedno s ostalim hrvatskim partnerima na projektu Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube, akronim: Riverside, HUHR/1901/2.2.1/0122, posjetili su češko-poljski prekogranični Rezervat biosfere/ Nacionalni park Krkonoše.

Cilj ovog studijskog putovanja bilo je upoznavanje zaštićenih dijelova prirode Europske Unije, ali i razmjene znanja i iskustava sa kolegama u aktivnostima očuvanja prirode i prekogranične suradnje u upravljanju rezervatom biosfere.

Nacionalni park Krkonoše najstariji je češki nacionalni park proglašen 1963. godine. Prostire se na 370 km2. To je češki planinski lanac, sa najvišim češkim vrhom Sněžka (1.603 n/m), ali i s jedinstvenim mozaikom različitih ekosustava koji su ovdje ostali kao podsjetnik na davnu ledenjačku prošlost. Krajolik s visokim planinskim padinama, ravnim grebenima, alpskim livadama sa poljskim cvijećem i tajanstvenim vrištinama, sa brojnim vodotocima i šumskim predjelima, prepoznat je i od strane UNESCO-a, pa je Nacionalni park Krkonoše 1992. godine uvršten u svjetsku mrežu rezervata biosfere zajedno sa istoimenim poljskim Nacionalnim parkom.

Prvi dan proveli smo u društvu stručnjaka za međudržavne odnose u zaštiti prirode i stručnjaka za odnose s medijima i interpretaciju. Bila je to prilika da saznamo sve o povijesti tog područja, odnosima lokalnog stanovništva i države prema zaštićenoj prirodi kao i primjerima dobre prakse u očuvanju najvrijednijih dijelova zaštićene prirode. Drugu polovicu dana proveli smo s biologom kopnenih voda koja nam je pokazala lokalitete na kojima provode projekte vezane uz upravljanje vodama kojim žele poboljšati status staništa kako bi povećali raznolikost riba. U društvu geologa upoznali smo geološku vrijednost parka kao i probleme koje im donosi skijaški turizam.

Drugoga dana, u prijepodnevnom dijelu programa zoolozi i botaničari su prezentirali projekte kojim žele osigurati sigurna staništa koja bi mogla povećati populacije tetrijeba ruševca (Lyrurus tetrix) te projekt kojim su započeli restauraciju tresetnih staništa. Poslijepodnevni dio programa proveli smo sa šumarima i rendžerima u obilasku šumskih područja iznad Špindlerovog Mlina te upoznali probleme s kojima se svakodnevno susreću.

U galeriji možete pogledati dio naših aktivnosti i zimsku idilu Nacionalnog parka Krkonoše.