Nova knjiga u Biblioteci Kockavica

U 2022. godini objavljene su čak dvije knjige u novopokrenutoj Biblioteci Kockavica. Prva od dviju knjiga objavljena je u travnju u sklopu projekta ECO BRIDGE: Parkovi – spona gradova i prirode. U prosincu pak je objavljena druga knjiga, i to u okviru projekta RIVERSIDE pod naslovom: Zašto ta zaštita prirode.

Nakon petnaestak objavljenih knjiga izvan bibliotečnih nizova, Javna ustanova Međimurska priroda pokrenula je Biblioteku Kockavica u kojoj će objavljivati publicistička djela pisana s pozicije upravljača zaštićenim područjima prirode. Dakle, knjige u toj biblioteci pisat će praktičari i stručnjaci koji se zaštitom prirode bave svakodnevno i praktično, a ne tek povremeno i teoretski. Tako će knjige imati dodanu vrijednost; s jedne strane služit će kao priručnici kolegama u sektoru, a s druge strane pak biti dokument vremena u kojem su nastale.

Zašto ta zaštita prirode ili Why do we do Nature protection? nastala je u sklopu EU projekta RIVERSIDE, a autori su svi djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda. Na 224 stranice u boji, kroz tekstove i fotografije, autori opisuju najbolje primjere iz svoje bogate svakodnevne prakse rada na očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti Međimurske županije. Gradivo ove knjige posloženo je u tri velika poglavlja, s time da su u zadnjem poglavlju objavljeni i prilozi ostalih hrvatskih partnera na RIVERSIDE projektu. Knjiga je trojezična (hrvatski / engleski / mađarski) kako bi krug čitatelja bio što veći, te kako bi se ostvarili ciljevi prekograničnih EU projekata.

Riverside kolaz

o o o

Ovakva kapitalna tiskana djela ne bi bilo moguće realizirati bez financijske potpore projektnih sredstava. Zato u svaki veći projekt ugradimo komponentu publikacije, kako bi iza nas ostao dokumentirani prikaz našeg postojanja i rada. Obje knjige realizirane su zajedno s Nakladničkom kućom Meridijani iz Samobora koja je renomirani nakladnik publicistike vezane upravo uz ekologiju i geografiju. Knjige su besplatne, jer su objavljene kao produkti EU projekta, pa ih shodno tome možete naručiti od nas kao nakladnika.