U Čakovcu predstavljeno drugo izdanje knjige Međimurska priroda: Iz blata i zlata

Uz petnaestu obljetnicu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u Riznici Međimurja u Čakovcu predstavljeno je drugo izmijenjeno izdanje knjige Međimurska priroda: Iz blata i zlata. O knjizi su govorili autori: ravnatelj i stručna voditeljica Javne ustanove, Siniša Golub i Mihaela Mesarić te jedan od ponajboljih hrvatskih pejzažnih fotografa Davorin Mance. Uvodnu riječ u jednosatnu svečanost pisane i fotografske riječi organiziran prigodno uz Dan planeta Zemlje i obilježavanja Dana Međimurske županije dala je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Programu su nazočili između ostalih zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Dunja Franjić.  

U ovom novom II. izdanju knjige precizno su opisana i fotografijom dočarana sva zaštićena područja te pojedinačna stabla, njih devet na sedam lokaliteta. Troje autora tom se temom bavi više od dva desetljeća, što se vidi iz pomno odabranih fotografskih priloga u knjizi. Iako je riječ o fotomonografiji, prateći tekstovi upotpunjuju sliku zaštićene međimurske prirode u mjeri u kojoj se današnji čitatelj voljan posvetiti čitanju.

Drugo izdanje knjige tiskano je u nakladi od 1 000 primjeraka i dostupno je u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Od svih dosadašnjih knjiga nakladnika Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, jedino je ova doživjela drugo izdanje, što na svojevrstan način govori o njenoj važnosti.