Više od 50 promatrača ptica na zimovanju na Marini Prelog

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizirala je protekle subote, 14. siječnja, trosatno promatranje ptica na Marini Prelog u sklopu Zimskog prebrojavanja ptica vodarica 2023. Najlakše je promatrati ptice tamo gdje se one masovno skupljaju u velikim brojevima, posebice sad zimi kad su na zimovanju.

Više od 50 učenika osnovnih škola okupljeni u Zajednicu škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, gimnazijalaca iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec kao i drugih zainteresiranih pojedinaca stigli su na ovu aktivnost s ciljem da nešto novo nauče o ptičjem svijetu. Uz pomoć dalekozora i durbina te vodiča za određivanje ptica, opazili smo mnoge vodarice: veliki i mali vranac, vodomar, ćubasti i mali gnjurac, riječni galeb i klaukavac, crna liska, gorska pastirica, labud, siva i velika bijela čaplja, divlja i krunata patka te patka batoglavica.

Učenici su pokazali odličnu snalažljivost u opisivanju karakteristika ptica kao i u oponašanju njihovog ponašanja npr. vranci kako suše perje, patke batoglavice kako uvijaju glave, ćubasti gnjurci kako „plešu“ na vodi zavodeći jedno drugo, a priznali su i kako im je jako teško odrediti o kojoj točno vrsti npr. patke se radi jer sve one s udaljenosti izgledaju naizgled slično.

Javna ustanova Međimurska priroda najavljuje snove aktivnosti promatranja ptica već početkom veljače kada će ponovo biti osigurani dalekozori, durbini, vodiči i stručni edukatori za prepoznavanje ptica.

Marina Prelog i ovom je aktivnošću potvrđena kao atraktivna lokacija za promatranje ptica posebice u ovim zimskim mjesecima. Promatrača ptica u našem kraju, kako se prema iskazanom interesu vidi, ima velik broj i potvrđuje se europski trend ptičarenja kao sve popularnije hobi aktivnosti među svim generacijama.