XXIII. Godišnji seminar čuvara prirode

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Javne ustanove Nacionalni park Krka, od 20. do 21. travnja 2023. godine održan je 23. Godišnji seminar čuvara prirode.  Dobrodošlicu i uspješan rad sudionicima poželjela je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica, a prigodnim riječima okupljenima se u ime organizatora obratio Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić otvorio je radni dio seminara.

Seminar je okupio stotinjak čuvara prirode iz cijele Hrvatske. Programom su prvi dan seminara odrađena predavanja o aktualnim događanjima iz struke koja su predstavili čuvari prirode i kolege iz sektora zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, ali i nevladina udruga BIOM, te predavači Veleučilišta za kriminalistiku i javnu sigurnost uz gostujuće predavanje čuvara prirode iz Portugala.

Prvi puta održao se „Čuvarski aktualac“ na kojoj su čuvarima prirode na njihova pitanja odgovarali Josip Hren (Uprava za zaštitu prirode MINGOR), Darko Slukan (JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Aljoša Duplić i Helena Huljev (Zavod za zaštitu okoliša i prirode MINGOR).

Na kraju prvog dana sudionici seminara obišli su posjetiteljski centar Eko kampusa “Krka” u Puljanima uz stručno vodstvo djelatnika Nacionalnog parka Krka.

Drugi dan seminara započeo je terenskim obilaskom gdje je čuvarima prirode prezentirano uklanjanje invazivne strane vrste pajasen koje se provodi u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus: Uspostavljanje kontrole nad invazivnom stranom vrstom Ailanthus altissima (pajasen) u Hrvatskoj.

Demonstracija uklanjanja pajasena na terenu.

Sudionici seminara su posjetitli i područje Roškog slapa te se potom uputili na izlet brodom do otoka Visovca, na kojem su se upoznali s bogatom kulturnom baštinom i povijesti otoka.

Roški slap jedan je od atraktivnijih lokaliteta u Nacionalnom parku Krka.
Sudionici seminara u obilasku otoka Visovca.