Čemu projektni menadžer ustanovi za zaštitu prirode?

Kada bi proveli istraživanje mišljenja javnosti, vjerujemo da bi rijetko tko radno mjesto projektnog menadžera, suradnika ili stručnjaka za projekte ili kako god nazvali djelatnika koji se bavi pripremom i provedbom projekata, naveo kao bitno u ustanovama za zaštitu prirode. Istina je upravo drugačija i mnoge ustanove za zaštitu prirode, posebno one na županijskoj razini, u svojem kolektivu imaju nekoga tko se bavi isključivo ili barem dobar dio radnog vremena upravljanjem projektima u svim njegovim fazama.

Institucionalizirana zaštita prirode, posebice ona na županijskoj razini, u Republici Hrvatskoj je vrlo mlada i još uvijek se nalazi u fazi izgradnje kapaciteta, kako ljudskih, tako i infrastrukturnih. Većina županijskih ustanova za zaštitu prirode započela je s radom nakon 2005. godine kada je zakonski donesena obaveza osnivanja takvih ustanova, što je do 2005. zakonski bilo regulirano tek kao mogućnost, ali ne i obaveza. Kako su takve ustanove regionalnoj vlasti “nametnute”, najčešće su i proračuni županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode dovoljni tek za puko preživljavanje i održavanje hladnog pogona.

Kompleks na pašnjaku u Općini Sveti Martin na Muri rezultat je projekta “Tri rijeke – jedan cilj” koji je Međimurska priroda provodila tijekom 2014. i 2015. godine

Danas, 15-ak godina nakon što je većina županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode započela s radom imamo široki raspon u kapacitiranosti pojedinih ustanova, od onih s jednim uredom u najmu i dvoje-troje djelatnika do ustanova s više vlastitih nekretnina (uredskih prostora, interpretacijskih centara i poligona), pokretnina i 10+ zaposlenih. Izgradnja kapaciteta ustanova velikim dijelom je rezultat sposobnosti privlačenja sredstava iz mnogih nacionalnih i EU fondova, jer upravo ta financijska sredstva bila su “gorivo” za podizanje kapaciteta ustanova praktički iz nule. Ideja je mnogo, međutim za realizaciju istih potrebno je mnogo truda, želje, volje, znanja i sposobnosti pretakanja ideja u projektne matrice. Upravo tu svoju važnu ulogu imaju projektni menadžeri, da ideje kolega koje su “preteške” za redovni proračun, prevedu na projektni jezik i pronađu izvore financiranja u brojnim natječajima koji su na raspolaganju te kasnije uspješno upravljaju projektom na svim razinama u fazi provedbe i realizacije.

Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” rezultat je dugogodišnje vizije i ideje, a završna faza realizacije financirana je kroz projekt “Med dvemi vodami” 

Danas, kada je nova sedmogodišnja financijska perspektiva EU (2021 – 2027) “zelenija” nego ikada do sada, javne ustanove za zaštitu prirode postaju gotovo pa najpoželjnija udavača u sklapanju projektnih partnerstava na gotovo svim natječajima.