Solarna elektrana Križovec na „face liftingu‟

Krov zgrade Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode ima dodatnu funkciju. Na njemu se vrlo lako opažaju solarni paneli što znači da se osobito za sunčanih dana proizvodi električna energija za potrebe Ustanove. Time pogon Solarne elektrane Križovec značajno umanjuje račune za struju koji stižu na adresu Ustanove, a time se također utječe i na manje ispuštanje CO2 u atmosferu u odnosu na to kad bi se za proizvodnju potrebne električne energije koristila fosilna goriva.

WWF Svjetski fond za zaštitu prirode i Fronius Gmbh-Austrija kao donatori ovog projekta odabrali su 2014. godine Međimursku prirodu – Javnu ustanovu za zaštitu prirode kao jedan od svega pet primatelja takve donacije u Europi. Od tada do danas je proizvedeno sveukupno 47.60 MWh električne energije.

EK_ukupna-proizvodnja-od-2014-do-danas-2023
Grafikon ilustrira proizvodnju struje Solarne elektrane Križovec od prosinca 2014. do danas

Solarni paneli trebaju redovit servis odnosno pranje. Ako ih se ne čisti, smanjuje se proizvodnja same elektrane. Dakle, njihovim pranjem se povećava proizvodnja energije iz obnovljivih izvora čime se izravno pridonosi brizi za okoliš. Krajem travnja ove godine osiguran je „face lifting‟ solarnih panela Međimurske prirode uz pomoć tvrtke Vislux d.o.o. – visinski radovi. Proizvodnja električne energije za vlastitu potrošnju moći će se i nadalje nesmetano odvijati te će se produžiti vijek trajanja solarnih panela.

Potencijal solarne energije u Hrvatskoj još uvijek je minimalno iskorišten iako je ona jedan od najsigurnijih ekoloških izvora energije. Ne zagađuje okoliš niti ima dugoročne nuspojave kao primjerice fosilna goriva. S ciljem promicanja proizvodnje ekološki prihvatljivije energije, ustanovljen je Međunarodni dan Sunca. Obilježava se upravo na današnji dan – 3. svibnja. Kako bi informirao širu javnost i industriju o solarnim tehnologijama i ukazao na sunčev potencijal u zadovoljavanju američkih energetskih potreba, devedeset peti kongres SAD-a usvojio je zajedničku rezoluciju (HJ 715) kojom se dan 3. svibnja 1978. odredio kao Dan Sunca te se obilježavanje istog proširilo diljem svijeta.

pranje solarnih panela (7)
Pranje i čišćenje solarnih panela