Od plastičnih čepova do prirode Papuka!

Područna škola Gornji Kraljevec odnosno učenici, roditelji i učitelji, ravnateljica škole Maja Lukman Šprajc, potom Emil Vibović predsjednik Udruge za oboljele od leukemije i limfoma s predstavnicima Udruge, te djelatnici Međimurske prirode proveli su nedjelju 18. lipnja na inspirativnom i poučnom izletu.

Nezaboravan dan započeo je u Geo info centru u Voćinu vožnjom u vremeplovu. U 6D kino dvorani odzvanjali su uzvici oduševljenja putovanjem u prošlost Papuka. Mali i veliki sudionici izleta njihali su se u sjedalima, poprskao ih je slap, nešto ih je poškakljalo za noge… Jesu li to bili morski psi, dupini ili tuljani, svatko od izletnika ima svoju verziju priče. Nakon toga razgledani su postavi geologije, biologije i kulturno-povijesne baštine tog kraja. Kroz multimedijalni postav je izletnike stručnim, ali i osobito zabavnim pričama vodio biolog Marko Doboš iz Geo info centra.

Putovanje Parkom prirode Papuk nastavljeno je u Rupnici, geološkom spomeniku koji je nastao uslijed erupcije vulkana te obilaskom Grofove poučne staze, jankovačkog jezera i slapa Skakavca u Park-šumi Jankovac. Stručno vodstvo uz Marka Doboša, vodič na ovom nagradnom izletu bila je Mihaela Mesarić iz Međimurske prirode.

Podsjetimo, za obilazak i uživanje u prirodnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima Papuka zaslužni su učenici PŠ Gornji Kraljevec koji su u akciji „Čep odvoji, izlet osvoji!‟ osvojili prvo mjesto. Time su, kako su kazali, čuvali prirodu od zagađenja, ali i pomogli oboljelima, na što su veoma ponosni. Izlet je organizirala Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.