Radionica sklapanja “Leopoldove klupe”

Događaj Glavni lik – priroda! održan 5. prosinca u CZK-u Rudar Mursko Središće, bio je dan predstavljanja rada Međimurske prirode u 2023. godini, a programu je uvertira bila radionica sklapanja “Leopoldove klupe”.

Klupa na kojoj je Aldo Leopold (1887-1948.) često promatrao ptice, šumu i divlje životinje oko sebe. Na prvi pogled dizajn klupe ne razlikuje se od većine drugih klupa. Ali ovaj model ima funkcionalnost koja nije lako vidljiva. Sjedeći unatrag s nogama kroz otvor, naslon može pružiti čvrstu potporu za laktove dok koristite dalekozor ili kameru. To je klupa koja se lako gradi, zahtijeva skromne vještine, materijale i oko dva sata vremena.

Tijekom radionice sudionici su saznali način na koji je klupa osmišljena, koja je njena namjena, koliko je jednostavna za izradu i sklapanje, a kako su tehnički opisi klupe u inčima malo su proradile i matematičke vijuge.

Radionicu je vodio Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i prevoditelj knjige A Sand County Almanac autora Alda Leopolda.