Franc Žižek: – Društvo Tabrih začetnik je Hodnje uz Muru

Tko god je barem jedanput sudjelovao na Hodnji uz Muru, zasigurno je u koloni hodača i ljubitelja prirode opazio zanimljiv barjak. S ponosom ga uvijek priprema i nosi Franc Žižek iz slovenskog društva Tabrih iz Razkrižja. Ove je godine Hodnja uz Muru održana u nedjelju 4. veljače u Austriji, u blizini Bad Radkersburga, uz apel i slogan „Vrijeme je za obnovu vlažnih staništa‟. U masi od oko četiristo hodača iz Austrije, Slovenije i Hrvatske, istakla se ponovo Žižekova barjaktarska instalacija koju ponosno i s radošću nosi cijelom rutom Hodnje.

– Iako je prvi pohod uz Muru organiziran dvijetisućite godine, oznake Hodnje kao privjeske za oko vrata smo počeli raditi 2007. godine. Otada želimo svako ljeto Hodnju obilježiti tim originalnim suvenirom. Hodnja se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa (2. veljače) stoga i suveniri hodnje nose oznaku WWD (World Wetlands Day) uz pripadajuću aktualnu godinu, opisuje izgled dijela barjaka Žižek.

Suvenir, privjesak za oko vrata, za uspomenu dobiva svaki sudionik. Za izradu je bitno dobro raspoloženje, uz osmijeh ističe Žižek:

– Najčešće se izrađuje oko 400 komada za svaku Hodnju. Suveniri su timski proizvod. Okupimo se nas nekoliko iz društva, i zajedno ih izrađujemo. Uz to se malo i družimo, atmosfera je uvijek odlična. Najčešće oznake odnosno privjeske za oko vrata izrađujemo od drva koje potječe iz murske šume. Većinom je vrba, a ove godine je lipa. Koristimo zapravo sve što nađemo uz rijeku Muru.

Društvo Tabrih i njegov član Franc Žižek također je ponosan što je upravo Tabrih začetnik Hodnje za Muru. Cilj i namjera je zaštiti rijeku Muru prema Ramsarskoj konvenciji. Tabrih se dugi niz godina zalaže za očuvanje rijeke Mure. U prvi plan aktivnosti društva stoga se i stavlja zaštita močvarnih staništa uz Muru i njegov biljni i životinjski svijet.

– Društvo je osnovano 1999. godine, a već sljedeće su krenule Hodnje uz Muru. Svake godine je druga država domaćin, pa se mijenjaju Slovenija, Austrija i Hrvatska, a na hodnje su uvijek dobrodošli i hodači iz Mađarske. Drago nam je što se pohod razvija i kontinuirano nastavlja iz godine u godinu.

Hodnja-uz-Muru-1_resize
Hodači iz Hrvatske, Franc Žižek i Stanka Dešnik
Sinisa-Golub-Franc-Zizek-i-Stanka-Desnik
Siniša Golub, Franc Žižek i Stanka Dešnik
barjak Hodnja uz Muru