Dan lastavica – vjesnika proljeća

Proljeće ne bi bilo pravo proljeće kada ga ne bi pratio dolazak lastavica u naše krajeve. Danas, 19. ožujka slavimo njihov dan, Svjetski dan lastavica. Lastavice su ptice koje žive u neposrednoj blizini čovjeka i jako dobro su se prilagodile na suživot s ljudima. Najviše žive u ruralnim područjima, a seoska imanja su nezamisliva bez njihovog cvrkuta. Gnijezda savija najčešće u pomoćnim zgradama, stajama, tik do stropa, a građevinski materijal za gnijezda su im dijelovi biljaka slijepljeni s blatom. Gnijezda izgledaju poput zdjelice, a u gnijezdu svoje roditelje s hranom čekaju mladi ptići. U letu lovi kukce, a voli se pogostiti muhama i obadima. Duga i uska krila omogućuju joj brz, okretan i vješt let. Nažalost, zbog prekomjerne upotrebe pesticida i zbog napuštanja tradicionalnog seoskog života lastavicama se smanjuje brojnost.

Lastavica u gnijezdu (foto: Mihaela Mesarić)
Lastavica u gnijezdu (foto: Mihaela Mesarić)

No, u Međimurju žive još dvije vrste lastavica. To su piljici i bregunice. Piljci imaju kraći rep od lastavica i savijaju gnijezdo najčešće s vanjske strane kuća i zgrada, ili ispod nadstrešnice. Zbog buke i izmeta piljak nije baš omiljena ptica, ali iznimno je važna i korisna ptica jer se hrani kukcima. Piljci žive u manjim kolonijama, a i gnijezdo im je drugačije od lastavičinog. Gnijezdo je kuglasto, izrađeno od blata, s malim otvorom pri samom vrhu. Oba roditelja hrane mlade kojima treba oko 15 dana da polete iz gnijezda.

Mladi piljak u gnijezdu (foto: Mihaela Mesarić)

Bregunica pak je najmanja europska vrsta iz porodice lastavica. Živi u kolonijama koje često broje i više stotina jedinki. Gnijezda gradi u tunelima, ponekad i do metar dugačkim, koje kopa u strmim pjeskovitim obalama rijeka ili šljunčara. Polaže do 7 jaja, a mladi napuštaju gnijezdo već nakon 20 dana starosti. Hrani se letećim kukcima pa tako jedna obitelj bregunica može pojesti i više tisuća komaraca dnevno. Zato joj je nadimak “terminator komaraca”. Selica je koja zimuje u Africi, a u našim krajevima boravi od travnja do rujna.

Bregunica u letu (foto: Goran Šafarek)