“Update” vodozemci

Sa zadovoljstvom javljamo da trenutno brojimo preko 6.100 spašenih jedinki vodozemaca na četiri crne točke!

Među njima zavidno prednjači lokacija Križopotje gdje je do sada spašeno čak 5.216 jedinki vodozemaca! Zatim slijedi lokacija Selnica s 500-tinjak jedinki, lokacija Palovec s 300-tinjak jedinki te lokacija Črečan-Macinec sa 100 spašenih jedinki.

Među vrstama dominiraju smeđe krastače, koje najčešće viđamo u paru, kako velika ženka nosi manjeg mužjaka na leđima. Početkom akcije bilo je i šumskih smeđih žaba koje već u veljači kreću na migraciju. Osim toga bilježimo i nekoliko jedinki zelenih žaba za koje nije karakteristična migracija jer su one cijelo vrijeme vezane za blizinu vode pa čak i prezimljuju uz vodu. Osobito nas je razveselilo nekoliko nalaza žabe češnjače u Križopotju i Selnici, vrste koja se najlakše prepoznaje po okomitoj zjenici oka i koja je vezana za pjeskovite terene. Također bilo je i nekoliko nalaza jedinki malog vodenjaka.

Smeđa krastača (Bufo bufo) (foto: Mihaela Mesarić)

Šumska smeđa žaba (Rana dalmatina) (foto: Monika Cindrić)

Zelena žaba (Pelophylax sp.) (foto: Velimir Bašek)

Češnjača (Pelobates fuscus) (foto: Sara Srša)
Mali vodenjak (Lissotriton vulgaris) (foto: Sara Kočiš)

Migracija vodozemaca, a time i volonterska akcija njihovog prenošenja polako ide prema svojem kraju te se u narednih tjedan dana planira i uklanjanje ograde.

Zahvaljujemo svim volonterima na dosadašnjem marljivom uključivanju!