Nesvakidašnji sudionik prometa u Goričanu!

– Crvenokljuni labud sletio je na cestu u Goričanu, glasila je dojava upućena na adresu Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Ovaj nesvakidašnji događaj dojavila je na adresu međimurskih čuvara prirode obitelj Tisaj iz Goričana te općinski komunalni redar Dominik Đurić.

crvenokljuni labud spasavanje Gorican (2)
Labud u dvorištu obitelji Tisaj izazvao je pozornost i kod drugih mještana Goričana

Je li labuda privukao naziv prometnice (Dravska ulica) ili ga je nešto drugo potaklo da sleti na „tvrdu pistu‟, teško je naslutiti, kazao je čuvar prirode Antonio Krušelj, koji je nakon primljene dojave u petak 21. lipnja, vratio labuda u prirodno stanište.

Što se dogodilo? Obitelj Tisaj opazila je crvenokljunog labuda na prometnici ispred njihove kuće, te ga je uspjela iz ulice i prometnice „namamiti‟ u dvorište kako ne bi stradao od mogućeg naleta automobila. Labud je u njihovom dvorištu čekao intervenciju čuvarske službe Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Po dolasku u Goričan, Krušelj je ustanovio kako je labud zdrav i nije ozlijeđen prilikom slijetanja na tvrdu asfaltnu podlogu. Potom ga je odvezao na njemu prirodno stanište, na obližnju šodericu kod Goričana. Crvenokljuni labud je ponosno i s veseljem zaplivao.

crvenokljuni labud spasavanje Gorican (6)
Nestašni labud imao je povlasticu vožnje “taxi” službom međimurskih čuvara prirode

Služba čuvara prirode nada se kako ovaj crvenokljuni labud više neće iskušavati svoje „avijatičarske‟ sposobnosti na prometnicama. Međimurska priroda zahvaljuje obitelji Tisaj na dojavi te akciji spašavanja „nestašnog‟ labuda. Također, pozvani su svi koji na području Međimurske županije na terenu opaze probleme vezane uz zaštitu prirode, svoje dojave pošalju na službenu mrežnu stranicu Međimurske prirode. U prijavi uz fotografiju poželjno je dojaviti što više informacija kako bi čuvari prirode mogli postupiti po podnesenoj prijavi.

Foto: Antonio Krušelj

crvenokljuni-labud-spasavanje-Gorican-7
U okrilju sigurnosti šoderice

crvenokljuni labud spasavanje Gorican (0)
Hvala obitelji Tisaj na pravovremenoj dojavi i opažanju