Komunalni redar Dominik Đurić: Svi znaju za ambroziju, ali za Mantegacijevu šapiku gotovo nitko!

U Općini Goričan na radnom mjestu komunalnog redara proteklih pet godina radi Dominik Đurić. Svake godine redovno se odazove na radionicu koju organizira Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode kako bi okupila komunalne redare međimurskih jedinica lokalne samouprave. Glavna tema bile su strane invazivne vrste, te je radionica nazvana „Zlikovci u prirodi‟. Komunalni redar Đurić pozitivno ocjenjuje odabrane teme i okupljanje

– Korisno je što se mi komunalni redari okupimo barem jednom godišnje. Razmjenjujemo iskustva, mi komunalni redari međusobno, ali i mi s međimurskim čuvarima prirode. Dobro je čuti iskustva rada na terenu. U našoj Općini između ostalog detektiran je između ostalog problem napuštenih pasa odnosno psa lutalica. Nažalost, ljudi nisu dovoljno brižni za svoje pse. Dobro surađujem s mještanima, koji često postavljaju pitanja i nevezano za našu ingerenciju posla. U pripremi je i organizacija i provedba „Za čisti Goričan‟ koja će se u subotu 23. ožujka. Ističem i dobru suradnju s Međimurskom prirodom i međimurskim čuvarima prirode, koji odmah interveniraju u slučaju potrebe.

Komunalni redar Đurić naglasio je korisnost ovogodišnje radionice na kojoj je u prvom planu bila tema invazivnih stranih vrsta. Kazao je kako svi većinom znaju za problem ambrozije, a za ove četiri strane invazivne vrste o kojima se govorilo (crvenouha kornjača, prava svilenica, Mantegacijeva šapika i žljezdasti nedirak) žitelji Međimurja, pa tako i Općine Goričan, vrlo malo znaju. Stoga su ovakve radionice koje organizira Međimurska priroda i više nego dobrodošle, zaključio je. Više o provedenoj radionici saznaje na OVDJE.

radionica komunalni redari (1) - Dominik Duric
Dominik Đurić, komunalni redar Općine Goričan
Mantegacijeva šapika
Mantegacijeva šapika

* Organizacija edukativne radionice financirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv za neposredno financiranje projekata „Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta‟ (JP ZO 6/2023.)