Proizvodimo svoju struju, ali solari moraju biti čisti

Solarna elektrana Križovec i ove godine je na tretmanu „face lifting‟. Solari na krovu zgrade Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode redovno se održavaju kako bi proizvodnja električne energije za potrebe Ustanove bila što učinkovitija. Osim što pogon Solarne elektrane Križovec značajno umanjuje troškove potrošnje struje, proizvodnja struje putem solarnog energetskog sustava značajno utječe na smanjenje ispuštanja CO2 u atmosferu u odnosu na to kad bi se za proizvodnju električne energije koristila fosilna goriva.

Solarne panele treba redovito servisirati odnosno čistiti i prati. Neodržavanjem solara smanjuje se proizvodnja stuje, a redovnim čišćenjem solara produžuje se njihov vijek. Čišćenjem solara povećava se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora čime se izravno pridonosi brizi za okoliš.

Podsjetimo, WWF Svjetski fond za zaštitu prirode i Fronius GmbH-Austrija kao donatori Solarne elektrane odabrali su 2014. godine Međimursku prirodu – Javnu ustanovu za zaštitu prirode kao jedan od svega pet primatelja takve donacije u Europi.

Foto: Roberta Radović