Godišnjica proglašenja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Na današnji dan prije dvanaest godina, na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa ‘Čovjek i biosfera’ u Parizu, UNESCO je područje Mure, Drave i Dunava proglasio bilateralni rezervat biosfere između Mađarske i Hrvatske. To je bio temelj za kasnije proglašenje prvog pentalateralnog rezervata biosfere u svijetu između pet država, Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Osnovna zadaća rezervata biosfere je očuvanje bioraznolikosti uz poticanje održivog razvoja zajednice, odnosno pružanje lokalnih rješenja za globalne izazove.

Rezervat biosfere čine tri zone

Okosnica rezervata tri su rijeke te njihova poplavna područja koja zajedno čine jezgru rezervata biosfere. Zaštitni pojas okružuje područje jezgre i štiti ga od nepovoljnih utjecaja. Sačinjavaju ga staništa koja se nalaze van nasipa i poplavnog područja, a to su mozaici vlažnih staništa, šume, livade, travnjaci, poljoprivredne površine te pokoje manje naselje. U prijelaznoj zoni, koja se proteže 5 kilometara od granice zaštitnog pojasa, nalaze se veća naselja s brojnim institucijama koje se bave istraživanjem, edukacijom te prezentacijom i time doprinose očuvanju rezervata.

Najveće zaštićeno područje u Europi

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže se na 930.000 hektara područja duž 700 km toka i predstavlja najveće zaštićeno riječno područje Europe. Popularno ga nazivamo Europskom Amazonom. Zahvaljujući upravo tome, uživamo u pitkoj vodi i čistom zraku, brojnim životinjama i staništima, mjestu za odmor i inspiraciju.

Projekt Međimurske prirode i osnovnih škola

Kako bi Međimurska priroda približila mlađim generacijama važnost naših rijeka Mure i Drave, poplavnih šuma, livada, ali naposlijetku i važnost lokalne zajednice u očuvanju prirode i održivom razvoju, pokrenula je projekt Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Cilj projekta je umrežiti škole na području Međimurske županije pri osmišljavanju i provođenju aktivnosti u zaštiti prirode na aktivan i prikladan način. Zajednicu škola trenutno čini osam članica, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Mursko Središće, Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Hodošan, Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Donja Dubrava, Osnovna Škola Orehovica i Osnovna škola Selnica. Ponosni smo što Zajednica škola doprinosi očuvanju i promociji ovog važnog područja.