Nemojte hraniti divlje vrste!

Šetači, ribiči i drugi posjetitelji Marine Prelog, Svetomartinske Mure, Varaždinskog jezera i sličnih šetnica ili pak ribnjaka, u dobroj namjeri donose stari kruh kako bi nahranili divlje ptice. Crvenokljuni labud vjerojatno osobito “izgleda” neuhranjen, jer se upravo ova ptica često nastoji nahraniti starim kruhom. Ljudi to najčešće rade iz neznanja, a pticama umjesto dobrobiti, čine medvjeđu uslugu odnosno čine više štete nego koristi. Jer divlje vrste posebice u ljetnim mjesecima imaju dovoljno hrane.

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode stoga poziva javnost neka poštuje bonton i pravila ponašanja boravka u prirodi te apelira: – Nemojte hraniti divlje vrste!

crvenokljuni labud foto Mihaela Mesaric
Crvenokljuni labud (foto: Mihaela Mesarić)

Divlje vrste u prirodi nalaze dovoljno hrane, i ne trebaju ljudsku pomoć. Korisno je podsjetiti se i na video “Pomažeš li pticama ili…? snimljen u hladnijem dijelu godine na Marini Prelog gdje se nalazi interpretacijska tabla koja u svom sadržaju između ostalog donosi i apel kako divlje vrste nije potrebno hraniti. Pticama u ljetnim vrućim danima možemo pomoći pojilicama s vodom, a zimi s hranilicama i sjemenkama za divlje ptice.