Projekt integracije u EU Natura 2000

6.6.2011. – Ministarstvo kulture RH je u Nacionalnom parku Brijuni predstavilo Projekt integracije u EU Natura 2000. Skup su otvorili g. Zoran Šikić, državni tajnik za zaštitu prirode u Ministarstvu kulture te g. John Kellenberg, voditelj sektora za okoliš Svjetske banke, regija Europa i Središnja Azija.

Na skupu je sudjelovala i Javna ustanova “Međimurska priroda” čiji je projekt obnove i uređenja “Centra za posjetitelje” u Križovcu značajni dio u ovom programu financiranja.

Projekt integracije u EU Natura 2000 omogućit će podršku Državnom zavodu za zaštitu prirode, javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima u županijama pri provedbi Natura 2000 ciljeva u investicijama, jačanje kapaciteta za izvješćivanje temeljem zahtjeva EU i praćenje biološke raznolikosti te uključivanje svih dionika u proces upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000. Petogodišnji projekt financiran je zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna eura.