Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama

Ekološka udruga ”Platana” Nedelišće u suradnji s Međimurskom prirodom i Županijskom upravom za ceste provodi projekt pod nazivom ”Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama”, a u sklopu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće.

U rano proljeće započinje sezona razmnožavanja i migracija žaba prema mrjestilištima u vodenim staništima pri čemu one vrlo često stradavaju u prometu. U Općini Nedelišće takva „crna točka“ nalazi se na županijskoj cesti Črečan-Macinec koja presijeca koridor migracije žaba u proljeće iz šume u kanal Trnavu u dužini od 400 metara te u jesen u obrnutom smjeru. Ovim projektom želi se pokrenuti zaštita žaba od stradavanja na prometnicama Općine Nedelišće putem postavljanja zaštitne mreže koja će im u vrijeme migracije onemogućiti prijelaz preko ceste, kao i putem edukacije i osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja žaba i ostalih vodozemaca, kao bitnih karika u održavanju zdravog i stabilnog ekosustava.

Radna akcija postavljanja zaštitne mreže održana je u subotu 09. ožujka 2013. godine, a na akciji  su sudjelovali članovi Ekološke udruge „Platana“ i djelatnici Ustanove.

U narednom periodu od mjesec dana, u vrijeme migracije žaba iz šume prema kanalu Trnava, članovi Ekološke udruge „Platana“ i djelatnici Međimurske prirode će svakog dana ujutro i navečer obići lokaciju i sakupljati žabe te ih prenositi do kanala Trnave te na taj način zaštititi žabe od stradavanja pod kotačima automobila. Obilasku lokacije i skupljanju žaba nekoliko dana će se priključiti i učenici OŠ Macinec i Nedelišće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smeđa krastača_ženka nosi mužjaka