22. svibnja – Dan zaštite prirode

22. svibnja se na razini planeta obilježava kao Međunarodni dan biološke raznolikosti, a na razini naše domovine kao Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

22. svibnja Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnim danom bioraznolikosti, kako bi ukazali na važnu ulogu koju bioraznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, posebice za zdravlje ljudi i čitave Zemlje. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje bioraznolikosti i unaprjeđenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan bioraznolikosti, obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

U sklopu programa povodom nadolazećeg Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja) najavljujemo:

17. svibnja u Križovcu: promocija knjige Ede Popovića pod naslovom U VELEBITU

18. svibnja: Mura rafting kup – ustanova sponzorira događanje kroz ulaznice u Regionalni park Mura-Drava

22. svibnja: Predavanje u Križovcu s početkom u 18.00 sati: Utjecaj rudarstva na krajolik uz rijeku Muru; predavačica Tihana Jelačić, koja je diplomirala na toj temi 2013. godine (na temelju rezultata istraživanja iz 2012. godine)

01. lipnja: Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu: Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav (izlaganja u Križovcu, a teren diljem Međimurja); sudjeluju stručnjaci zaštite prirode iz Austrije, Albanije, Brazila, Nepala, Njemačke, Malezije, Ukrajine, Rumunjske i Hrvatske.