Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja

Povodom Svjetskog dana nepušenja u Centru za posjetitelje Križovec otvorena je izložba radova učenika šestih razreda osnovnih škola na temu „Međimurski cvetnjak bez duhanskog dima“.

Ovogodišnje obilježavanje organizirano je pod pokroviteljstvom Međimurske županije te već tradicionalnom suradnjom Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Školskih preventivnih programa i Županijske lige protiv raka Čakovec, a obilježavanju ove godine pridružili su se i djelatnici  Međimurske prirode i Udruga pčelara Međimurske županije „Agacija“.

Početkom svibnja otvoren je likovni natječaj za učenike šestih razreda svih osnovnih škola u Međimurju. Svi radovi su izloženi za posjetitelje, a tri najbolja rada su nagrađena. Prvonagrađeni rad poslužio je kao predložak za izradu edukativnog plakata koji se ovom prilikom predstavio i koji će se distribuirati u sve osnovne i srednje škole.

Sl.1. Edukativni plakat

Sl.1. Edukativni plakat

Sl.2. Autorice nagrađenih radova

Sl.2. Autorice nagrađenih radova

Uz razgledavanje izložbe, održano je predavanje pod nazivom „Nepušenjem pridonesimo zaštiti prirode Međimurja“. Za sve prisutne u suradnji s Udrugom pčelara „Agacija“ organizirano je i razgledavanje  izložene pčelarske opreme i razgledavanje Centra za posjetitelje.

13Pušenje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja te se povodom Svjetskog dana nepušenja u mnogim zemljama provode brojne preventivne aktivnosti posvećene suzbijanju epidemije pušenja, a ove godine istaknuta je kao vodeća tema „Zabrana oglašavanja duhanskih proizvoda, promidžbe i pokroviteljstva od strane duhanske industrije“.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da preko 6 milijuna ljudi godišnje umire od posljedica pušenja, a među njima je oko 600 000 pasivnih pušača.

miris-cigarete