Sa zmijama je lako, samo treba znati kako!

1Kako bismo na vrijeme prevenirali situacije u kojima svaki sljepić ili bjelouška postaje opasna riđovka ili poskok, dana 29. travnja 2014. godine u Križovcu je održana radionica za komunalne redare i međimurske ekološke udruge na temu ponašanja pri susretu sa zmijom u Međimurju.

 

Radionica je motivirana prošlogodišnjim brojnim dojavama o pojavi zmija u međimurskim naseljima, pri čemu ljudi i lokalni službenici nisu znali kako se odnositi prema bezopasnim i korisnim gmazovima, pa su zmije često izvukle deblji kraj, iako je u svim slučajevima bila riječ o neotrovnim zmijama koje obitavaju na staništima u Međimurju.
2Na radionici je sudjelovala većina komunalnih redara s područja Međimurja i predstavnici međimurskih ekoloških udruga, a nakon teoretskog dijela u Centru za posjetitelje u Križovcu, izašlo se na teren u potrazi za zmijama na njihovim tipičnim staništima. Radionicu su proveli najbolji hrvatski stručnjaci s područja herpetologije, članovi Hrvatskog herpetološkog društva HYLA iz Zagreba.3