Noć u OŠ Podturen posvećena šišmišima

Slika 1OŠ Podturen je 30. travnja 2014. u večernjim satima obilježila Noć šišmiša kao dio projekta “Šišmiš – moj prijatelj” čiji je voditelj Sara Janković, učiteljica prirode u navedenoj školi. Međimurska priroda podržala je brojne aktivnosti u provedbi projekta od kojih je značajniji dio izrada više kućica za šišmiše te njihovo postavljanje na prikladna mjesta.

Sama Noć šišmiša započela je zanimljivim predavanjem iz kojeg su djeca mogla naučiti više o šišmišima, njihovoj važnosti i zabilježenim vrstama u Međimurju. Također, kroz kratak film prisutni su se upoznali sa projektom. Večer je uljepšala i tajanstvena potraga za šišmišima kao i razne radionice kroz koje su djeca mogla izraziti svoju kreativnost. Slika 2

Vrhunac večeri svakako je bilo postavljanje kućice na stablo u dvorištu škole čime je stvoreno još jedno potencijalno sklonište za šišmiše. Slika 3

Važnost šišmiša u prirodi iznimno je velika, a očituje se u kontroli brojnosti kukaca, oprašivanju te širenju sjemenki biljaka. Važnost šišmiša u biološkoj kontroli kukaca postaje očita ako se uzme u obzir da jedan šišmiš u jednom satu može uloviti 500 do 1000 kukaca, a tijekom jedne noći može pojesti količinu plijena koja iznosi i do jedne trećine njegove mase tijela.

Nažalost postoje brojni razlozi ugroženosti ove vrste sisavaca, a to su gubitak staništa koja im služe kao skloništa, gubitak staništa na kojima love, premazivanje drvne građe na krovištima koje su otrovne, upotreba pesticida, smanjivanje količine kukaca kojima se šišmiši hrane, uznemiravanje te isušivanje vodenih površina i onečišćenje voda.