Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama

Žabe na cesti_znakU rano proljeće započinje sezona razmnožavanja i migracije žaba i drugih vodozemaca prema mrijestilištima u vodenim staništima pri čemu one vrlo često stradavaju u prometu. Međimurska priroda provodi projekt “Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama” na dvije takve “crne točke”.

U sklopu projekta postavlja se zaštitna ograda koja u vrijeme migracije onemogućava žabama i drugim vodozemcima prijelaz preko ceste te se na taj način one štite od stradavanja na prometnicama.

Na području Općine Nedelišće, “crna točka” nalazi se na županijskoj cesti Črečan – Macinec koja presijeca koridor migracije vodozemaca iz šume u kanal Trnavu. Projekt se već treću godinu zaredom provodi u suradnji s Ekološkom udrugom “Platana” Nedelišće, a dijelom se financira iz sredstava Općine Nedelišće putem Plana zelenog djelovanja.

Prošle godine započelo se sa provođenjem projekta i na području Općine Selnica u suradnji s Udrugom Oaza 98. Na tri lokacije, gdje se vodozemci kreću od šumskih staništa prema ribnjaku, postavlja se zaštitna ograda u ukupnoj duljini od 650 metara. Projekt je financijski podržala Općina Selnica.

Radne akcije postavljanja zaštitne ograde na obje “crne točke” održale su se u subotu 07. ožujka 2015. godine. Ovih dana započinje migracija vodozemaca pa će u narednih mjesec dana članovi spomenutih udruga i djelatnici Međimurske prirode svakog dana ujutro i navečer obilaziti projektne lokacije i sakupljati žabe (i druge vodozemce) te ih prenositi do vodenih staništa.

O projektuJedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je edukacija i osvješćivanje javnosti o važnosti očuvanja žaba i ostalih vodozemaca, kao bitnih karika u održavanju zdravog i stabilnog ekosustava.