18. travnja: 14 godina zaštite ZKRM

Na dan 18. travnja 2001. godine, Skupština Međimurske županije proglasila je zaštićenim ZNAČAJNI KRAJOBRAZ RIJEKE MURE (ZKRM), čime je zapravo pokrenuta i moderna zaštita prirode u Međimurju.

Ta je odluka bila prekretnica u odnosu Međimurja prema prirodnoj baštini, jer je po prvi puta u povijesti Međimurja zaštićenim proglašen veći predio odnosno područje, a ne tek pojedinačno stablo ili spomenik parkovne arhitekture.

U međuvremenu je 2006. godine osnovana i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije, koja se do današnjeg dana značajno ekipirala te ispunjava zadaće iz Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13).

U veljači 2011. godine, ZKRM postao je sastavni dio Regionalnog parka MURA-DRAVA čime je dodatno potvrđena njegova vrijednost u smislu bogatstva biološke i krajobrazne raznolikosti. Regionalnim parkom u Međimurskoj županiji također upravlja Javna ustanova “Međimurska priroda” sa sjedištem u Križovcu.

Inače, 18. travnja se obilježava i kao MEĐIMURSKI DAN RIJEKE MURE. Tu inicijativu pokrenula je udruga ZEO NOBILIS,  a nastavila Javna ustanova “Međimurska priroda!

Dan Mure_18 travnja_jpeg