Pazi, jež na cesti!

jez na cesti naljepnica(1)-page-001Prošle smo godine pokrenuli kampanju “Pazi, jež na cesti” u kojoj pozivamo vozače automobila da povećaju pažnju na prometnicama kako bi se smanjio broj stradalih ježeva pod kotačima automobila. Ježevi su krenuli i ove godine, stoga vozači: Oprez!

Potaknuti velikim brojem stradalih ježeva na prometnicama, apelira se na vozače da povećaju pažnju pri vožnji, pogotovo noću kad su ježevi aktivniji i često se mogu vidjeti kako prelaze cestu. U tu smo svrhu vozačima dijelili prigodne naljepnice za automobile kako bi ljudi, gledajući vozilo ispred sebe s istaknutom naljepnicom, povećali svoju svjesnost i pazili na male bodljikave sudionike u prometu. S obzirom da jež nije ni prebrza ni prespora životinja da je vozač nebi mogao percipirati, potrebno je samo malo više pažnje da se ježu spasi život.

Ježek JožekSl. 1 Sjeverni bjeloprsi jež (Erinaceus roumanicus)

Tog stanovnika naših vrtova, travnjaka i šuma često susrećemo u ovo doba godine. S obzirom da je oportunist, ne smeta mu bliska prisutnost ljudi, često se hrani štetnicima poput puževa, malih glodavaca, gusjenica i kukaca, a pojede i ostatke ljudske hrane. Nažalost, protiv opasnosti s kojima su ga suočili ljudi ne može se samo sklupčati u klupko i zaštititi svojim bodljama. Pesticidi kojima tretiramo naše vrtove i polja utječu negativno na ježeve – naše prirodne regulatore štetnika. Zbog fragmentacije prirodnih staništa, ježevi su sve češće primorani prelaziti ceste radi pronalaska hrane ili partnera za parenje. Prometnim znakovima nije moguće označiti prisutnost ježeva jer oni žive u svakom kutku našeg okoliša. Upravo zato ovom kampanjom želimo apelirati na sve vozače da obrate pozornost na cesti na ove naše male, ali važne stanovnike Međimurja – zbog njih, ali i zbog sigurnosti u prometu.