Svjetski dan ptica selica

Ove subote, dana 13. listopada 2018. obilježava se Svjetski dan ptica selica. Mnoge ptice selice poput roda, slavuja, lastavica i bregunica već su odletjele u toplije krajeve. Ali ne moramo brinuti da ćemo ostati bez ptica u Međimurju.

Osim ptica stanarica koje su s nama cijele godine, tokom jeseni i zime u prirodi možemo naići i na ptice zimovalice. Ptice zimovalice dolaze do nas iz Azije ili sjevera Europe, a neke od njih su lisaste guske, glavate patke i patke batoglavice. Često se zadržavaju na hidroakumulacijskim jezerima gdje ih čeka obilje hrane.

Price selice su posebno ugrožene diljem svijeta, ali ne zbog toga jer prevaljuju na tisuće kilometara. Najveća prijetnja pticama selicama su upravo ljudi i njihov utjecaj na prirodu. Tako su ždralovi u Hrvatskoj ostali bez svojih staništa, tj. mjesta za život te ih danas možemo jedino promatrati kako prelijeću iznad naših kuća. Ptice selice ne prepoznaju državne granice i njhove zakone već stvaraju poveznice između razlitičih ekosustava. Stoga na Svjetski dan ptica uzmimo dalekozor u ruke, prošećimo prirodom i zaželimo dobrodošlicu našim pticama zimovalicama.