Međunarodna akademija: UNESCO zaštita i održivi razvoj

Stručna voditeljica Javne ustanove dr.sc. Mihaela Mesarić sudjeluje na međunarodnoj Akademiji o područjima koja spadaju pod zaštitu UNESCO-a i njihovoj ulozi u konceptu održivog razvoja. Akademija se od 11. do 16. listopada održava u Italiji.

 

Web stranica Akademije je na ovom linku.

U programu za 2018. godinu, dr.sc. Mihaela Mesarić ima aktivnu ulogu predavača.

Ukratko, evo dojmova kolegice Mesarić:

Smatram da je uloženo vrijeme za sudjelovanje na programu bilo isplativo, posebice u smislu povezivanja s kolegama iz drugih rezervata biosfere, upoznavanja s primjerima dobre prakse, izazovima u upravljanju njima te održivom razvoju. Vjerujem da ću novostečena znanja primijeniti u svakodnevnom radu.  S obzirom da je naglasak programa 2018. godine bio na područjima s višestrukim UNESCO proglašenjima, dobila sam detaljniji uvid u načine upravljanja nematerijalnom kulturnom baštinom, koja mi je bila od interesa. Posebice dio kako je integrirati u održivi razvoj temeljem na rezervatima biosfere s obzirom da na području Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav postoji nematerijalna kulturna baština prepoznata od UNESCO-a.

Također, s kolegama sam raspravljala o problematici upravljanja prekograničnim rezervatima biosfere te kompleksnosti potencijalnog pentalateralnog rezervata biosfere o kojem se promišlja. Smatram da je model proglašenja novog rezervata biosfere preko već postojeća tri (Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj, Bačko Podunavlje u Srbiji i Mura u Sloveniji) na srednjem i donjem toku Mure, Drave i Dunava nelogičan. Pri tome sam mišljenja da je dobro razmišljati o zajedničkoj koordinaciji i brendiranju postojećih rezervata biosfere.