Priprema kućica za zlatovrane

U rano proljeće, prije početka gniježđenja ptica, obilazimo kućice koje smo prethodnih godina postavili diljem Međimurja kako bismo ih pripremili za novu sezonu gniježđenja. Prošle smo godine prvi put postavili i kućice za zlatovrane u nadi da će ova lijepa ptica opet gnijezditi u Međimurju kao što je to činila prije nekoliko desetljeća.

Obilaskom gnijezda nastojimo utvrditi da li se gnijezdo koristilo i koja ga je vrsta koristila za gniježđenje. Nedavnim obilaskom kućica koje smo namijenili za zlatovrane utvrdili smo da su sve kućice bile nastanjene, no nažalost niti u jednoj od 5 postavljenih kućica nije gnijezdila zlatovrana. Jednu kućicu nisu čak niti koristile ptice, već su je nastanili stršljenovi. Prilikom obilaska kućice smo očistili od ostataka lanjskog gniježđenja i možebitnih nametnika te su sada spremne za podizanje novih generacija.

Ove godine ćemo, uz pomoć stručnjaka iz Zavoda za ornitologiju HAZU-a, odabrati najpovoljnije lokacije za postavljanje novih 10 kućica za zlatovrane. Postavljanje kućica jedna je od prvih mjera koje će biti sastavni dio Plana upravljanja zlatovranom s akcijskim planom čija je izrada u tijeku.